Vandaag wordt de 45ste president van de Verenigde Staten verkozen, daar kan bijna niemand nog naast kijken. Maar ook wordt in 34 staten vandaag een nieuwe senator gekozen.

De Senaat vormt met het Huis van Afgevaardigden het Amerikaanse Congres, de wetgevende macht binnen de federale overheid van de VS.

De Senaat bestaat uit honderd zetels, twee voor elke staat. Die zetels worden ingenomen door senatoren die om de zes jaar verkozen worden. Nog bestaat de Senaat uit drie klassen, waardoor er om de twee jaar een verkiezing is van een derde van de Senaat.

Senatoren zijn gebonden aan de democratische of republikeinse partij. Sinds de laatste senaatsverkiezing in 2014, zijn er 54 republikeinse en 46 democratische senatoren.

McCain

Vandaag wordt gestemd in 34 staten om 34 zetels te vullen in de snaat. De meest bekende kandidaat is John McCain die hoopt herverkozen te worden in Arizona. McCain is al sinds 1987 senator van Arizona voor de republikeinse partij. In 2008 streed hij tegen Barack Obama voor het presidentsschap. In de senaatverkiezing staat hij nu tegenover de democratische kandidaat Kirkpatrick. Het zal een zware race worden.

De vicepresident van de Verenigde Staten is de voorzitter van de Senaat. Die kan bij een gelijk aantal stemmen ook een stem uitbrengen. Op dit moment is dat nog Joe Biden, afhankelijk van de uitslag straks, zal de nieuwe voorzitter Tim Kaine of Mike Pence worden.

In verschillende counties – een niveau lager dan de staten - zal ook gestemd worden voor een nieuwe sherrif.

© 2016 – StampMedia - Arthur Van DuyseDit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 08/11/2016