© Unsplash

Afgelopen week lanceerde sportmerk Adidas zijn nieuwe FORMOTION collectie. Niks nieuws onder zon, ware het niet dat het model dat de nieuwe lijn presenteert plussize yogi en activist Jessamyn Stanley is. Met de nieuw lijn breidt Adidas namelijk zijn collectie uit tot maat 3XL, waarmee het merk een groot nieuw potentieel publiek tracht te verleiden. Dat zorgde voor enorm veel verontwaardiging en haatreacties tegen dikke mensen. De reclamecampagne zou obesitas normaliseren, klinkt het bij tegenstanders. Stamp-reporter Marijne is het daar niet mee eens.

‘Walgelijk’, ‘Dit is abnormaal’, ‘Obesitas wordt weer gepromoot’ en ‘Moet dit nu echt?’. Het is maar een greep uit de reacties die onmiddellijk volgden op de lancering van de nieuwe campagne voor de FORMOTION collection van sportmerk Adidas.

Wel, mensen, ik kan je zeggen: ja, dit moet wel degelijk écht.

Sporten en bewegen wordt nog altijd automatisch gelinkt aan slanke mensen. Niet onlogisch, aangezien het feit dat we bestookt worden met video’s en foto’s van mensen met een maatje 36 die zich in het zweet werken in de fitnessclub en op de looppiste. Moet ik hieruit de conclusie trekken dat alleen maar slanke mensen aan sport doen?

Nee, natuurlijk niet. Ik - en hopelijk jij nu ook- weet wel beter. Sporten is fijn, zorgt voor endorfines en ontspant. Talloze studies tonen aan dat sporten mensen gelukkiger maakt.
 

Obesitas promoten? Don't think so
 

Ik heb het filmpje verschillende keren bekeken en nergens spoort Jessamyn mensen aan om naar hun dichtstbijzijnde fastfood keten te gaan, om ongezond te eten en nooit meer te bewegen. Ze heeft het net over de kracht van sporten en de drempels die mensen met overgewicht ervaren om tot sporten te komen, zoals kledij vinden in hun maat. Hoe is dat obesitas promoten?

Sporten maakt ook mij gelukkig. Al enkele jaren ga ik meerdere keren per week zwemmen in het zwembad om de hoek, samen met een goede vriend. Gewoon omdat ik het leuk vind. Alleen was het ook voor mij niet altijd makkelijk om sportieve zwemkledij te vinden in mijn maat (48/50). Het is iets waar veel andere mensen met overgewicht mee te maken krijgen: ze willen vaak wel sporten, maar vinden geen goede outfits in een 3XL, 4XL - of groter.
 

Een dikke yogi: "walgelijk" en "abnormaal"
 

Hoeveel artikels verschijnen er niet over de problematiek van de obesitasepidemie die Westen in haar greep houdt? Dikke mensen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk te sporten. Maar als een internationaal bekend sportmerk vervolgens een campagne lanceert met een dikke yogi in de hoofdrol, is het plots walgelijk en abnormaal.

Dat is toch ontzettend hypocriet?

Jessamyn Stanley roept op om de sportwereld inclusiever te maken en minder vetfobisch. Dus, als je nog eens aan sporten denkt, denk dan aan haar: een zwarte, dikke vrouw met een passie voor yoga. Of aan mij: een dikke witte vrouw die haar passie heeft gevonden in het zwemmen.

Waar je ook aan denkt, laat je vooroordelen achterwege. Sporten moet mogelijk zijn voor iedereen, ongeacht je gewicht of kledingmaat.


Dit artikel werd gepubliceerd door Mirari op 12/03/2021

vorige volgende