Op vrijdag 13 maart was de Antwerpse Meir getuige van een erg luguber beeld. Een reusachtige vogel landde donderdagnacht in de winkelstraat, maar stierf ter plekke. De stoffelijke resten lagen een hele dag lang voor het warenhuis Inno. Deze eigenaardige gebeurtenis is het werk van kunstenaar Benjamin Verdonck.

Gesprek met kunstenaar Benjamin Verdonck over 'Kalender 09'.
Audio

Kalender 09

De dood van de vogel past binnen het project "Kalender 09" van de kunstenaar. Op belangrijke datums zorgt hij steeds voor een verrassend kunstwerk dat bij die dag hoort. Zo past de "pechvogel" bij vrijdag de 13e. Een heel jaar lang maakt hij werk in de publieke ruimte. "Een ruimte is in tegenstelling tot een theater zeer toegankelijk, zo kan iedereen in contact komen met mijn kunst", vertelt Benjamin Verdonck.

Nieuwjaar van de bomen

De dode vogel is lang niet Verdoncks eerste actie. Dit jaar hing hij bijvoorbeeld ook al drie lege reclameborden in het station van Berchem, en vierde hij het joodse "Nieuwjaar van de bomen" door lukraak in de Antwerpse binnenstad kerstbomen aan te planten. Van elke actie verschijnt er steeds een filmpje op youtube.

Meer info: www.kalender09.be

© 2009 – StampMedia – Thomas De Ridder


De audioreportage werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 13/03/2009