Tom* (22) gelooft niet in monogamie. Hoewel hij binnenkort gaat samenwonen met zijn vriendin - die hij doodgraag ziet - heeft hij behoefte aan seks buiten zijn relatie. “Seks en liefde hangen voor mij niet volledig samen.”

De gedachte dat monogamie niet kan, is bij Tom stilaan gegroeid. “Wanneer je puber bent, vinden mensen het vrij normaal dat je opgewonden raakt van een knappe lerares of een knappe actrice die je op televisie ziet. Bij het ouder worden merkte ik dat er van je wordt verwacht dat je voor één persoon kiest. Maar ik denk echt dat niemand gemaakt is om zijn of haar hele leven bij één persoon te blijven.”

Seks en liefde zijn voor Tom twee aparte concepten: “Je kan iemand doodgraag zien en toch nood hebben aan seksuele handelingen die zij jou niet kan geven. Ik zie mijn vriendin doodgraag, maar voor bepaalde seksuele verlangens zoek ik iemand anders.”

Weinig mensen weten dat Tom de behoefte heeft aan seksueel contact buiten zijn relatie en actief op zoek gaat om zijn verlangens te bevredigen. Dat gebeurt dus vooral in het geheim. Via internetplatforms met swingers en bdsm’ers chat en webcamt hij met gelijkgestemden. Soms spreekt Tom af met iemand in real life, maar dat houdt een veel groter risico in. “Je moet een moment vinden waarop zowel jij als je sekspartner kan, en liefst ook een moment waarop je liefdespartner niet kan, zodat je geen excuus hoeft te zoeken. Verder moet je ook een plaats zoeken om af te spreken, wat voor jongeren niet vanzelfsprekend is: je hebt het geld niet om een hotelkamer te boeken voor enkele uurtjes.”

Door de vooroordelen die eraan vasthangen en omdat hij zijn relatie met zijn vriendin niet wil kapotmaken, verbergt Tom zijn levenswijze zo veel mogelijk voor de buitenwereld. “Als er dan toch iets uitkomt, door bijvoorbeeld onvoorzichtigheid, krijg je bergen negatieve commentaren over je heen. Mensen vinden dat je respectloos bent en dat je toch had kunnen voorzien dat je sekspartner verliefd op je zou worden, terwijl je dat helemaal niet kan voorzien. Daar maak je op voorhand afspraken over.”

Begrijpt Tom die negatieve reacties? “Mensen zijn niet ruimdenkend genoeg. In andere culturen mogen mannen wel meerdere vrouwen hebben. Waarom wordt dat in onze samenleving niet getolereerd? Ze begrijpen niet dat liefde en puur fysiek genot niet per se samen hoeven te gaan.”

In een ideale wereld aanvaardt iedereen dat je behoefte kan hebben aan fysiek genot buiten een liefdesrelatie, volgens Tom. “Als het algemeen aanvaard wordt, hoef je geen schrik meer te hebben om je partner te vertellen dat je iets anders wil dan wat mogelijk is bij hem of haar. Dan hoef je jezelf niet weg te steken en kan je gewoon eerlijk zijn. Niemand hoeft zich bedrogen te voelen, wanneer je binnen een liefdesrelatie open kan bespreken wat er mogelijk is buiten de relatie en zonder liefdesgevoelens.”

* Tom is een fictieve naam

© 2016 - StampMedia - Iris De Bondt

 

 

 

 


 

 

 

Dit artikel werd gepubliceerd door NewsMonkey.be op 22/12/2016
Dit artikel werd gepubliceerd door WAT WAT op 01/10/2018