Je hebt ze misschien al opgemerkt op straat: hordes jonge mensen in opvallend onopvallende outfits. Onder het devies ‘normaal is goed genoeg’ heeft normcore sinds 2014 een plaats veroverd in het modelandschap.

Maar wat is normcore precies en wat maakt het zo aantrekkelijk om je als Jan Modaal te kleden? “Normcore is een combinatie van normal en hardcore”, zegt moderedactrice Ellen De Wolf van Knack Weekend. “Zo normaal mogelijk zijn, is de boodschap. Het is eigenlijk een terugkeer naar het minimalisme van de jaren negentig, maar dan de hedendaagse interpretatie daarvan.”

“Altijd eruit willen springen en je individualiteit uitdrukken in de kleren die je draagt, kan vermoeiend zijn", weet De Wolf. “De mode-industrie staat niet stil en het aanbod aan wardrobe essentials wordt steeds groter. Het kost ontiegelijk veel energie om met de laatste nieuwe trends mee te zijn.”

Comfortabel

Normcore is dan ook voor velen een verademing. Wat je draagt is comfortabel en makkelijk combineerbaar. Strakke lijnen, neutrale stoffen en sobere kleuren als grijs, wit en gebleekte jeans maken deel uit van het normcorepalet.

“Normcore is zeker geen modetrend op zich, maar een attitude. Het is bevrijdend om bij een groep te horen”, zegt De Wolf. “Toch is opgaan in de massa niet synoniem aan verdwijnen. Normcore is constant in beweging en de mogelijkheden om je eigen stijl te ontwikkelen binnen normcore zijn eindeloos.”

De 10 geboden van normcore

Bovenal omarm de sleur
zweer af van neon, prints en kleur
Houd de nineties steeds in ere
zowel in haren als in kleren.
Make-up, simpel en heel fris
schoenen al wat sneaker is.
Dat skinny hip blijft, is een fabel
de perfecte broek zit comfortabel!
Unisex tot aan je onderbroek
of creëer stiekem toch je signature look

© 2015 - StampMedia - Tekst: Heleen Vanschoenwinkel, Foto's: Ellen Paumen en Dagmar Dillen


Dit artikel verscheen eerst in PIDMAG, het magazine van StampMedia – Jaargang 4 Nr.12 p. 8
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 03/09/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/09/2015