© Ange-Vanessa Nsanzineza

Sefora Samangua, ook bekend als Sesa, (23) stelde zaterdag 3 oktober haar tweede poëziebundel “The Break Free” voor in Het Bos. De boekvoorstelling bracht verschillende kunstvormen samen: van slam poetry over dans tot videographie. Bij Mama’s Open Mic bracht de Antwerpse samen met enkele andere jongeren een unieke boekvoorstelling.

© Ange-Vanessa Nsanzineza

Schrijven vanaf het mogelijk was

Sefora, die als Poetry by Sesa op Tumblr en sinds kort ook via Instagram haar gedichten deelt, is masterstudente Strategische Communicatie en werkt ook als part-time studente bij een start-up.  Vanaf Sesa zes jaar oud is, kan ze schrijven en begint ze meteen haar schrijfverhaal. Op haar twaalfde verkende ze haar poëtische kant. Enkele jaren later brengt ze voor het eerst een gedicht op een podium van Mama’s Open Mic. “Via Mama’s Open Mic heb ik workshops gevolgd en nu zit ik sinds kort in de werkgroep van de organisatie. Dit heb ik even on hold gezet vanwege alle drukte die het maken van de bundel met zich meebrengt.”

Ange-Vanessa Nsanzineza

Als uitgever, webdesigner en redacteur werkt ze hard om haar webshop uit te bouwen. Sesa begint met schrijven in het Engels, omdat ze houdt van de anonimiteit van die taal. “Het voelt nu ook gewoon veel beter aan om in het Engels gedichten te schrijven, dus ik ben van plan om dat ook zo te blijven doen.” Haar voorloper, The Thrill of Victory, bracht ze uit in 2016.

Tweede poeziebundel

De boekvoorstelling is meer dan de doorsnee boekvoorstelling over het schrijfproces van de auteur. Sesa geeft het podium aan enkele jongeren die zelf ook bezig zijn met verschillende kunstvormen om op hun manier enkele van haar gedichten voor te brengen. Bij de aankomst worden gasten verwelkomd door Kisema die de ruimte vult met zijn akoestische gitaar.  Daarna komt Fatah op het podium en brengt een stuk in het Frans. Later wordt hij vergezeld door Muabana, die met haar Engelse woorden soms inpikt waar Fatah stilte brengt. Al dansend geeft Luna het publiek een andere blik op een gedicht, en tot slot komt Sesa op het podium om zelf een van haar stukken voor te dragen.

© Ange-Vanessa Nsanzineza

De verschillende gedichten brengen onderwerpen naar boven die in Sesa’s leven belangrijk zijn. “De bundel is een collectie van zes notitieboeken,” zegt ze. Onderwerpen zoals vaderschap, respect, liefde komen aan het bod. “The Break Free gaat eigenlijk over het openbreken uit al die dingen; het openbreken uit generationele trauma’s, liefde, … Eigenlijk het openbreken om zo je grenzen te stellen”, legt ze uit tijdens het panelgesprek. Voor de bundel schreef ze enkele gedichten om die te vervolledigen. “Het is een proces geweest van zowel introspectie als retrospectie.”

“Ik kom uit een familie met héél veel vrouwen. Ik hoop dat ik een van de vrouwen word uit een familie die zich uitspreekt op haar eigen manier. Een van mijn bedoelingen is dus om met dit boek de vrouwen die na mij komen in de familie te laten zien dat alles, zoals opkomen voor jezelf, op een andere manier kan worden gedaan.”

Voor meer informatie over de verkoop van het boek, volg Sesa op instagram (@poetrybysesa) of bezoek haar website.

vorige volgende