HASSELT – Op vrijdag 4 maart organiseerde PXL-MAD WHO:HOW, een kunst- en designfestival voor grafisch ontwerpers en andere creatievelingen. Internationale innoverende artiesten hielden lezingen en gaven optredens. Verder genoten de gasten van exposities en later op de avond vonden er muziekoptredens plaats.

Studenten, docenten en professionals design kwamen samen om het evenement WHO-HOW bij te wonen. Op dit festival konden artiesten, in het bijzonder grafisch ontwerpers, terecht om inspiratie op te doen, ervaringen te delen en samen te werken.

Internationale gastensprekers

Het programma was gevuld met innoverende artiesten, waaronder designers, muzikanten, acteurs en illustrators. Door de dag gaven deze in totaal twaalf lezingen verdeeld over twee ruimtes. Zij deelden ervaringen die ze opdeden op het werkveld en gaven advies.

Karen Oetling, een Mexicaanse designer die momenteel in Italië werkt, stak de aanwezige studenten een hart onder de riem: ‘Ze moeten beseffen dat ze niet altijd de beste moeten zijn om te slagen. Verder moeten ze zich ook niet te zeer specialiseren. Zo veel mogelijk proberen en ervaring opdoen is de boodschap.’ Karen Oetling was bijlange na niet de enige internationale gast. Ook artiesten van Zweden, Engeland, Kroatië, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Amerika, Zwitserland en Servië kwamen er over hun stiel spreken.

Divers publiek

Het festival telde zo'n 230 bezoekers. Het publiek bestond grotendeels uit studenten. Die kwamen voornamelijk uit Hasselt en Genk, maar ook Brusselse studenten kwamen een kijkje nemen. Ook docenten design, professionals en andere geïnteresseerden in kunst en design waren op de beurs aanwezig.

Aanwezige studenten grafisch ontwerp spraken met lof over het concept: ‘We komen hier om inspiratie op te doen. Het is ook interessant om te luisteren naar mensen met andere visies.’ Verder maakten ze gebruik van het evenement om in contact te komen met professionals.

Beeld en geluid komen samen

Verder op de avond kwamen beeld en geluid samen. Studenten muziek en design sloegen de handen in elkaar. Zo zorgde Sofie Grondelaers, student grafisch ontwerp aan PXL-MAD, voor de beelden bij het piano optreden van Sofie Jans, student muziek aan PXL-MAD. Samen brachten ze de act Sofie & Sofie. Zij maakten slechts één van de collabs uit die het podium betraden. Heel de avond werden verschillende kunstdisciplines samengebracht. ‘De uitbreiding van media en visies interesseert ons het meest’, aldus Pablo Hannon, organisator van WHO-HOW.

© 2016 - StampMedia - Jana Frambach