GENT- Beperk je beperking! Limitez vos limites! Van 25 tot 27 april opent REVA haar deuren in Flanders Expo voor mensen met een beperking. Het uitgebreide aanbod aan standjes en de interactieve touch van de beurs wil hen meer dan een duwtje in de rug geven.

REVA is ondertussen al aan haar 13de editie toe. Niet alleen mensen met een fysieke beperking zijn van harte welkom, ook senioren die steeds meer en meer te kampen krijgen met ouderdomskwaaltjes en verminderde beweeglijkheid kunnen op de beurs terecht. Ruim 155 standhouders, talrijke workshops en een tijdelijk opgezet dienstencentrum staan de bezoekers bij met raad en daad. Of het nu gaat over hulpmiddelen voor in het dagelijkse leven of over het aanbod van verenigingen, op REVA is alles bespreekbaar. Maar dit jaar gaan de organisatoren nog een stapje verder. Bezoekers beschikken niet alleen over de mogelijkheid om vragen te stellen, ze kunnen via demonstraties ook kennis maken met een ruim aanbod aan sporten, taallessen en kookworkshops.

Vrijwilligers

Ook voor de standhouders is REVA een buitenkans om het publiek kennis te laten maken met hun producten en diensten. VFG, de vereniging voor personen met een handicap, streeft er al jaren naar om mensen met een beperking optimaal te laten functioneren in onze maatschappij. Ze staan in voor de organisatie van daguitstappen en reizen en komen op voor de rechten van mensen met een beperking. Om dit alles mogelijk te maken, rekenen ze op vrijwilligers. Liliana Nikolova licht toe wat VFG op REVA probeert te bereiken. “Ten eerste willen we vrijwilligers warm maken voor onze organisatie en ze rekruteren. Dat gaat van vrijwilligers die instaan voor de reisbegeleiding tot mensen die ingeschakeld worden in het bestuur. Ten tweede willen we mensen met een beperking zo goed mogelijk informeren over ons aanbod.”

Vergrijzing

Ook Jean Paul Lefebvre van de vzw Blijf Actief – Woningaanpassingen onderschat het belang van een plaatsje op de beurs niet. “Voor ons is het heel belangrijk om daar aanwezig te zijn. Wij lanceren daar namelijk ons nieuw samenwerkingsmodel ‘sleutel-op-de-deur woningaanpassingen van A tot Z’. Er komt een enorme golf van vergrijzing op ons af en de overheid is daar helaas niet op voorbereid. Er zullen te weinig rusthuizen zijn en de privé-initiatieven zijn onbetaalbaar voor de meesten. Mensen zullen dus genoodzaakt zijn om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen ondanks hun beperking door leeftijd, ongeval of ziekte. Senioren en personen met een beperking worden veelal aan hun lot overgelaten over hoe, waar en met wie zij hun woningaanpassingen kunnen realiseren. REVA is het uitgelezen medium om ons concept te lanceren. Er komen ongeveer 15.000 personen naartoe.”

© 2013 - StampMedia - Lynn De Rouck