Prinses Harte

De Warmste Week was tot dusver een daverend succes voor Prinses Harte, een vzw die zich inzet om wat troost te bieden aan jonge kankerpatiënten. De Vlaming reageerde massaal op een oproep om meer vrijwilligers.

Geen Warmste Week zoals gewoon dit jaar. In plaats van geld in te zamelen kan je je nu opgeven als vrijwilliger en je tijd besteden aan het helpen van anderen. Bart Vande Voorde, all-round medewerker voor vzw Prinses Harte, dat zich bekommert om jonge kankerpatiënten, zegt dat deze nieuwe editie van de jaarlijkse solidartiteitsactie voor hen een godsgeschenk is geweest. “We hebben zo veel nieuwe mensen leren kennen.”

Voor Harte

Prinses Harte werd in 2013 opgericht door Johan en Elke wiens dochter, Harte, aan kanker overleed. Het koppel zet zich in voor alle met kanker gediagnostiseerde kinderen die behandeld worden in de universitaire ziekenhuizen van België. De vzw schenkt hen ridders- en prinsessenpakketten. Op die manier willen het ziekenhuisverblijf van kinderen wat aangenamer maken.

Vrijwilligers kunnen de vereniging op verschillende manieren helpen. Er zijn onder meer chauffeurs nodig om de gemaakte pakketjes aan de ziekenhuizen te leveren. Maar liefst 63 vrijwilligers boden zich daar al voor aan. Daarnaast is er ook een jaarlijkse kerstkaartenverkoop. Daarvoor zocht de vereniging nog vrijwilligers die setjes konden samenstellen.

"Omdat de vraag zo groot is organiseer ik ondertussen maandelijks Prinses Harte-woensdagen."

Els Sienaert, Stitch en co Mechelen

Stikwoensdag

Els Sienaert, van Stitch & Co, zet zich al enkele jaren in voor de vzw Prinses Harte. In haar stoffenwinkel in Mechelen organiseert ze stikwoensdagen waar vrijwilligers komen helpen met het maken van kleine pakketten. Ze naaien er vlaggenlijnen, slabbetjes, poppenkleertjes en nog vele andere items die in de pakketten zitten. “Je maakt patiënten gelukkig door ze iets te geven waar ze blij van worden,” zegt Sienaert.

“Het is begonnen met een grote stikmarathon, één keer per jaar. Omdat de vraag zo groot is organiseer ik  ondertussen maandelijks Prinses Harte-woensdagen.” Waarom Sienaert zich inzet voor de vzw, is duidelijk. “Het is een mooi initiatief waar mensen hun tijd kunnen cadeau geven aan een zeer mooi project.”

Uitbreiding

Het succes blijft niet tot Vlaanderen beperkt. De vzw breidt momenteel uit naar de Franstalige ziekenhuizen van ons land. Daarmee hopen ze dat Prinses Harte overal bekend wordt en elk kind met kanker een mooi pakket kan ontvangen. Om ook de Franstalige ziekenhuizen te betrekken bij hun acties, hebben ze opnieuw een beroep gedaan op vrijwilligers.

Aan de hand van een communicatiecampagne, die in oktober plaatsvond, wil de vereniging scholen en ziekenhuizen bekendmaken met hun werking. Er werden flyers en brieven gemaakt die de vrijwilligers mochten klaarmaken voor verzending. Adreslijsten van scholen en ziekenhuizen werden samengesteld en vrijwilligers vertaalden de blog op de website naar het Frans.

vorige volgende