Van 23 tot en met 28 september kon je klimmen bij
Rocks@Antwerpen. De Groenplaats is er de laatste halte van Rocks on Tour dat de klimsport in de schijnwerpers zet.

Jong en oud, beginner of ervaren rot, iedereen kon tijdens Rocks@Antwerpen van 9.00 uur tot 22.00 uur klimmen op het openluchtklimparcours.

Kennismaken met de klimsport

"Dit openluchtklimparcours maakt de klimsport toegankelijk", legt Thomas Kumeling (22) uit. Hij houdt aan de bar bij het klimparcours als opzichter een oogje in het zeil. Via Bleau.be, een klimsportvereniging, is Rocks on Tour ontstaan. "In de Ardennen organiseerden we eens een klimweekend 'Go Wild', waarvoor we een klimparcours bouwden. Aangezien we de beklimmingconstructie nog hadden, besloten we ermee op tour te gaan."

Rocks on Tour hield zo onder meer halt aan de kust in Westende. "We hadden inderdaad een slechte zomer, maar tijdens de zonnige dagen lokte het veel volk. Ik ben supertevreden over deze tour."

Klimmen is geen alledaagse sport zoals voetbal. "Met Rocks on Tour maakten voorbijgangers kennis met de klimsport. Persoonlijk vond ik Antwerpen de beste locatie vanwege de bereikbaarheid."

Scholen

Het klimparcours is veilig gebouwd en het nodigt zelfs de allerkleinsten uit om het eens te proberen. "We plaatsten voldoende valmatten en niet elke constructie is even hoog. Op zich is het klimmen niet zo gevaarlijk. In het weekend was er hier een klimwedstrijd met de betere Belgische klimmers. We hebben overigens goede jeugdige klimmers die internationaal meetellen."

In de weekdagen kwamen voornamelijk scholen langs. "Zowel het middelbaar als het lager en ook type 1-klasjes. Wat dat betreft was het jammer dat er geen vestiaire en lockers waren."

Unieke, sociale sfeer

Zelf klimt Kumeling al vier jaar. "Ik ben verslaafd aan klimmen, het fascineert me ongelofelijk. Wat me opvalt: de sport is veel socialer dan veel andere sporten. De band onder klimmers is uniek. Iedereen helpt elkaar, zelfs tijdens wedstrijden."

Wereldbekerwedstrijd in Puurs

Rond het klimparcours hangen enkele posters van de wereldbeker muurklimmen in Puurs. "Dat is een van onze grootste klimzalen. Tijdens een klimwedstrijd kan je echt kennismaken met de klimsport. Die sfeer is geweldig."

Alle registers opentrekken

Met Rocks on Tour maakte de klimsport voorbijgangers warm voor de sport. Zit klimsport in België in de lift? "Er is een tekort aan infrastructuur. Alle zalen zitten goed vol. Een klimzaal kost handenvol geld en dan moet je al snel een beroep doen op sponsoring. Binnenkort komt in Gent aan de watersportbaan een nieuwe zaal waarbij vooral studenten aan hun trekken komen. Daarnaast komen er nog verschillende projecten die met de sport te maken hebben. De klimsport trekt alle registers open."

© 2011 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto: Alexander Godts