reacties (0)

De Leuvense rector Rik Torfs trapt donderdag de actie SOS Blok af. De actie van de Leuvense studentenkoepel LOKO, waarbij studenten andere studenten uit de nood helpen, is stilaan een zekerheid en denkt aan uitbreiding. “Nieuwe sociale contacten moedigen studenten ook aan om verder te studeren.”

De blokperiode is volop bezig en de laatste loodjes wegen het zwaarst. Examenvoorbereiding, nachten zonder slaap, stress, geslaagd of gebuisd, de vergeten berg van afwas op kot en liefde op de koop toe. Gelukkig kunnen blokkende studenten in het Leuvense van 19 tot 26 juni alle soorten hulp krijgen. Op donderdag zal niemand minder dan de eerbiedwaardige rector Rik Torfs SOS Blok officieel aftrappen. Hij gaat studenten een winkeltas vol gezonde ingrediënten overhandigen.

S.O.S. Blok is een actie die twee jaar geleden opgezet door de Leuvense radio Scorpio. De studentenkoepel LOKO gaf er in 2013 een eigen draai aan. “Het was stil hier tijdens de blok”, vertelt Gauthier Moureau, een van de LOKO-medewerkers. “Toen zagen we dat veel mensen een berg afwas op hun kot hadden laten staan. Daarmee zijn we begonnen. Mensen stuurden dan naar ons een verzoek via Facebook of via de webpagina van LOKO, en zo maken we de planning op met vrijwilligers die graag willen helpen.”

“In nood kent men zijn vrienden”

Als er boodschappen gedaan moeten worden, of er is geen tijd en zin om spaghetti te koken of pizza te gaan halen, dan zijn de vrijwilligers er voor jou. Zo kan je die tijd vrij maken om kennis te verwerven. “Het meeste populair verzoek”, deelt Moureau, “is de afwas doen, koken, en soms een verjaardagstaart brengen, maar we hebben ook heel wat situaties die wel grappig zijn. Zo werd er eens gevraagd om moppen te vertellen als pauze, of een striptease te gaan doen. Dat is natuurlijk niet evident, maar als mensen dat willen doen, dan is dat geen probleem”.

De blok is traditioneel de eenzaamste en moeilijkste periode voor alle studenten. Maar, zoals het spreekwoord zegt: in nood leert men zijn vrienden kennen. Moureau merkt bovendien dat S.O.S Blok ook een leuke manier is om nieuwe vrienden te maken. “Nieuwe sociale contacten moedigen studenten ook aan om verder te studeren. Dat is inderdaad een mooie bijkomstigheid.” De vrijwilligers van deze editie zijn meestal ook mensen die in het verleden geholpen werden.

Naar Gent of Brussel?

De vrijwilligers zijn geen mama’s en papa’s, ze zijn lotgenoten. Studenten die zelf ook in de blok zitten en de moeilijkheden het best begrijpen. Omdat heel wat onder hen ook examens hadden, organiseert LOKO de actie dit keer op het einde van de blok. SOS Blok krijgt steun van vrijwilligers en stijgende positieve reacties van studenten. De actie stimuleert om in de blok samen problemen te bestrijden.

SOS Blok begint vrij bekend te zijn in Leuven. Zodoende probeert SOS Blok zo veel mogelijk goed werk te leveren, zodat ze eventueel naar andere steden kunnen uitbreiden: “We contacteerden al een aantal mensen in Gent en Brussel. Maar ze zijn nog niet echt mee begonnen. Misschien volgend jaar”, hoopt Moureau.

© 2014 – StampMedia – Alisa Nadezhkina


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – Online op 18/06/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Alles over jeugd.be op 18/06/2014


Reacties

Plaats een reactie