reacties (0)


ANTWERPEN - Sven Spur, een jonge Antwerpse filmmaker, werkt volop aan zijn eerste langspeelfilm Late Night Suicide. Een alledaagse film wordt het alvast niet, aangezien hij rond zelfdoding draait. Bovendien is Spur naast regisseur ook scenarist en producent.

Met Late Night Suicide is Spur (20) niet aan zijn proefstuk toe. In 2011 maakte hij de kortfilm Nicht, die in meer dan veertig landen werd bekeken. In Nicht bracht Spur de moeilijkheden van homoseksualiteit in de maatschappij aan het licht. Ook nu kiest hij weer voor een apart thema: zelfdoding. “Ik vind dat een heel inspirerend thema en wou dat in een film gieten. Kwetsbare en moeilijke thema's met jongeren inspireren en boeien me mateloos. Ook het geaardheidissue zit weer verweven in deze film”, aldus Sven Spur.

Eigen leefwereld

Daan, een jongen van 15, ontwaakt na een poging tot zelfdoding in een instelling en gaat op zoek naar zichzelf. Bij die zoektocht wordt hij geholpen door de patiënten die hij tegenkomt. Het zijn allemaal lotgenoten met een probleem rond zelfdoding of met pogingen tot zelfdoding achter de rug. “Zo komt de kijker te weten hoe en waarom Daan die poging heeft ondernomen. Op het einde van de film wordt alles onthuld, maar het is eigenlijk de zoektocht van Daan naar zichzelf die ik in beeld probeer te brengen”, vertelt de regisseur. Het verhaal werd door Spur zelf geschreven. Daarvoor haalde hij inspiratie bij zijn zussen. “Jaren geleden zaten mijn zussen in een instelling om behandeld te worden voor anorexia. Af en toe ging ik hen bezoeken. Zo kreeg ik interesse in wat er binnen zo'n instelling gebeurt”, zegt Spur.

Uitgesteld

De voorbereidingen verliepen niet van een leien dakje. De opnames waren al eerder gepland, maar kort ervoor haakte één van de acteurs af. Toch liet Spur zich niet uit het lood slaan en ging verder. “Het is een hele zware film. De acteur in kwestie had het heel moeilijk met de bagage die hij moest dragen. We hadden uit voorzorg een sociaal werkster bij de castings betrokken en zij had in de gaten dat het niet goed ging komen. Ze stelde voor om de aanpak te veranderen, maar net voor de opnames heeft die acteur toch afgezegd. We hebben toen besloten om de opnames af te gelasten, want op zo’n korte tijd nog op zoek moeten gaan naar een andere acteur was te riskant”, zegt Spur.

Regisseur, scenarist en producent

Naast regisseur en scenarist is Spur ook producent. Drie belangrijke taken die hij volledig op zich neemt, maar daar ziet hij geen nadeel in. “Als ik een nieuw idee heb, kan ik dat ook meteen uitvoeren. Toch overleg ik vaak met mijn acteurs. Ik geef hen vrijheid, wat zij dan ook weer erg appreciëren.”

Late Night Suicide is vanaf begin oktober dit jaar te bekijken in de kleinere cinemazalen. Voor de opnames in het laatste weekend van april (27,28/04) is Spur nog op zoek naar jonge figuranten die komen dansen op een fabrieksfuif in Antwerpen. Daarnaast zoekt hij nog tien koppeltjes (holebi/hetero). Inschrijven kan via de website www.latenightsuicide.be

Vragen over zelfdoding of ben je op zoek naar meer informatie? Surf naar www.preventiezelfdoding.be.

© 2013 - StampMedia - Thomas Luyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 22/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 22/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door CJP.be op 22/04/2013


Reacties

Plaats een reactie