© Laura van Trijp

Valentijn valt ieder jaar weer op 14 februari en wordt gezien als de dag van de liefde. Vrouwen krijgen chocolade of een bloemetje en ook de mannen krijgen een cadeau. Toch wordt deze feestdag ieder jaar groter en meer opgeblazen. Reporter Laura van Trijp vraagt zich af waar dat goed voor is.

Ieder jaar wordt de dag van de liefde gevierd met cadeautjes, een bloemetje of eens goed gaan eten. 14 februari staat dus al lang vooraf rood aangeduid in de agenda’s. Maar ieder jaar wordt het feest meer opgeblazen. De oudere generatie blijft meer bij de originele manier van Valentijn vieren met een etentje en chocolade, maar de jongere generatie pakt graag uit met nieuwe cadeaus of hypes.

Traditioneel Valentijn vieren zit er dus vaak niet meer in. Meisjes die in een relatie zitten verwachten meer dat ook zij door hun vriendje als Valentijn worden gevraagd, ook al hebben ze dus al een relatie. Deze trend circuleert hoofdzakelijk op Tiktok en wordt voornamelijk gebruikt door Amerikanen. Renzo Nijs (19) uit Halle-Zoersel denkt er anders over: “Valentijn moet een leuke dag zijn dat je samen viert. Als je in een relatie zit, ben je eigenlijk elkaars Valentijn al.”

Valentine Baskets

Een ander fenomeen op Tiktok zijn de Valentine Baskets. Daarvoor moet de jongen een mandje samenstellen met een deken, snacks en nog een klein cadeautje, bijvoorbeeld. Het is dan de bedoeling dat het meisje de mand krijgt. Eerder waren er zo ook al de Boo Baskets voor Halloween en de Christmas Baskets voor Kerstmis. Maar ook deze trends doen voornamelijk de ronde in De Verenigde Staten.

De trends zijn dus op weg om, bij de jongere generatie, de wereld te veroveren. Ook in de winkels wordt Valentijn ieder jaar groot uitgestald. Niets hebben op Valentijn is dus geen optie. Maar cadeaus kunnen in alle vormen gegeven worden. Traditioneel een boeket bloemen of een originele daguitstap met twee. “Wij hebben afgesproken dat we geen cadeaus kopen voor elkaar”, zegt Renzo Nijs. “We gaan eerst zwemmen en dan gaan we bij mij thuis samen eten. Dat vinden wij leuker dan een cadeau. Zo kunnen we tijd samen doorbrengen en hebben we leukere herinneringen dan gewoon een cadeau.”

Andere jongeren zien een cadeau van hun geliefde en een Valentine Basket wel zitten. “Ik zou het wel leuk vinden om zo’n mandje te krijgen van mijn vriend. En tegen een cadeautje zeg ik nooit nee”, zegt Manon Stevens (16) uit Halle-Zoersel.

Valentijn als single

Bij Valentijn komt vaak stress kijken. Mensen zijn wanhopig op zoek naar iemand waar ze deze dag toch mee kunnen vieren. Anderen hebben dan weer stress om de perfecte Valentijn te organiseren. Maar ook singles kunnen deze dag zonder problemen vieren.

Valentijn gaat over de liefde. Maar liefde kan veel betekenissen hebben. Zo bestaat er broer- en zusterliefde, maar ook liefde naar vrienden toe. Dus een chocolaatje kopen voor een vriend of een vriendengroep kan ook een leuke traditie zijn. Zo kunnen mensen liefde tonen en moet het niet altijd een groot feest zijn dat voor veel stress zorgt.

vorige volgende