“Ik werd steeds geprovoceerd”, zei de 31-jarige M.C. in de correctionele rechtbank in Brussel. De man uit Zaventem riskeert een jaar cel voor opzettelijke en onopzettelijke slagen en verwondingen. De feiten gebeurden tijdens twee verschillende caféruzies op 20 augustus 2015 en 24 juni 2016.

M.C. is niet aan zijn proefstuk toe. De jongeman heeft een lang strafblad met veroordelingen voor steeds dezelfde feiten. “Hij is een recidivist met alcohol- en agressieproblemen”, zei de Procureur des Konings.

Op de avond van 20 augustus 2015 werd M.C. naar eigen zeggen uitgedaagd door V. “Hij maakte mijn ouders luidkeels, voor heel het café, verwijten. Ik ben naar hem toegestapt om te zeggen dat hij moest stoppen.” Op camerabeelden is te zien dat V. M.C. vastgrijpt waarna M.C. hem een mep verkoopt. “Het is bij die ene slag gebleven”, aldus M.C.

Een jaar later

Op 24 juni 2016 was M.C. weer betrokken bij een caféruzie. Hij had ’s avonds veel gedronken, waarna hij ruzie begon te zoeken op café. Kort daarna kreeg hij het aan de stok met een onbekende buitenlander, die zijn gedrag beu was.

Na veel duw- en trekwerk wilde M.C. de man een vuistslag geven, maar zijn vriend D. kwam tussenbeide. Hij probeerde M.C. te kalmeren, maar werd zelf het mikpunt van zijn agressie. M.C. sloeg een glas op het hoofd van D. De twee zetten hun gevecht buiten het café verder, waardoor M.C. per ongeluk op een dame viel. Die hield er een paar schaafwonden aan over. Het vonnis is op  15 februari.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad online op 09/02/2018

vorige volgende