© Nienke Horemans

Van september tot april zijn er op OnlyFans zo’n 500.000 nieuwe accounts aangemaakt. Hierdoor is te verwachten dat er in de toekomst nog meer personen zich OnlyFansmodel zullen noemen. Content creators en experts geven tips voor wie zich aan het platform wil wagen.

1 Gebruik altijd een ‘Legal note’

Verschillende content creators plaatsen op hun profiel een ‘legal note’. Hierin maken ze duidelijk dat ze niet akkoord gaan met de verspreiding van hun beelden. “Als OnlyFans-model is dat echt wel iets wat je op uw account moet plaatsen. Dat staat zelfs in mijn welkomstbericht. Als je je dus abonneert, staat nog eens vermeld dat de foto’s en video’s op mijn pagina van mij zijn, en dat je die dus niet mag doorsturen. Het is een extra bescherming voor mezelf”, vertelt voormalig OnlyFans-model Poesjenel*.

Volgens professor Catherine Van de Heyning (UAntwerpen), gespecialiseerd in cybercriminaliteit, is zo’n extra bescherming in principe niet nodig, al maakt dat het er in een rechtszaak wel eenvoudiger op. “Met zo’n legal note wordt het echt heel duidelijk gemaakt. Bij elk misdrijf is er nog altijd een ‘wetens en willens’. Dat betekent dat je zou moeten aantonen dat de gebruiker wist dat je niet akkoord gaat met de verspreiding.”

2 Zorg dat je in orde bent met de belastingen

“Je weet vooraf natuurlijk niet hoeveel je gaat verdienen, maar eens je boven een bepaalde som zit per maand, zou ik toch beginnen als zelfstandige”, vertelt Poesjenel. Het aanvragen van een BTW-nummer — of het opstarten van een Communautaire vennootschap zoals ook Poesjenel deed — kan dus afhankelijk van je inkomsten ook belangrijk zijn. Content creator Kevin* verdient momenteel nog niet zo veel via OnlyFans, en heeft daarom zijn inkomsten nog gewoon op zijn account laten staan. “Je kan OnlyFans voor de belastingen gewoon als een eigen bedrijf beschouwen. Je zal je dus ook belastingtechnisch zo moeten gedragen”, vertelt hij.

3 "Neem nooit een manager aan"

“Neem nooit een manager!”, zegt Poesjenel. “Doe dit alleen of ga hulp vragen aan de andere vrouwen in deze industrie, maar neem nooit een manager aan. Ke kan deze job perfect alleen doen.” Volgens haar zou je als OnlyFans-model je grenzen meer overschrijden als je samenwerkt met een manager. “Zeker meisjes die net beginnen zijn makkelijk slachtoffer en dat eindigt niet goed”, licht ze toe.

4 Bescherm je privacy

Violett — een Vlaamse organisatie die informatie, advies en hulp biedt aan sekswerkers — geeft ook nog tips voor het veiligstellen van je online privacy. “Hoewel het internet tal van voordelen biedt, kan het ook snel schade aanrichten”, is op hun website te lezen. Daarom vinden zij het belangrijk dat (online) sekswerkers hun persoonlijke informatie op het internet kunnen beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door niet je echte naam te gebruiken, maar te opteren voor een nickname of alias. Ook het gebruik van sterke wachtwoorden, het uitschakelen van je locatievoorzieningen op apps en het beveiligen van je gsm met een vingerafdruk of gezichtsherkenning, zou kunnen helpen om je privacy te beschermen.

Daarnaast geven zij nog enkele concrete tips voor het delen van (intieme) foto’s of video’s. “Als je foto’s en video’s op het internet plaatst, kan het heel moeilijk zijn om deze weer definitief te verwijderen. Maak daarom steeds de afweging of en hoe herkenbaar je wenst te zijn”, stellen zij. Je gezicht, tattoos, moedervlekken of bepaalde kledingstukken kan je makkelijk onherkenbaar maken door hier een emoji over te plaatsen, of deze te blurren. Let wel op dat je van deze ‘onherkenbare’ foto enkel een screenshot online plaatst: “een geblurde of bewerkte foto kan steeds teruggebracht worden naar het origineel”, lichten zij toe.

(*) Om de privacy te beschermen, worden sommige personen met een andere naam vermeld.

vorige volgende