© Vlaamse Scholierenkoepel

Rania el Mard is sinds 23 september de nieuwe voorzitster van De Vlaamse Scholierenkoepel vzw (VSK). Dat is de koepel van alle leerlingenraden in Vlaanderen die leerlingenparticipatie op school versterkt. De 17-jarige uit Asse werd verkozen tijdens de jaarlijkse bestuursverkiezingen en volgt zo Céline Ibe uit Merksplas op. Onze reporter Dylan Pypops sprak met de nieuwe voorzitster Rania.

De spannendste activiteit van het werkjaar zit erop voor het VSK. Op 23 september koos de Algemene Raad voor een nieuwe raad van bestuur, en een voorzitter en ondervoorzitter. Het werd een dag van blijdschap, stress en uiteindelijk ook steunende woorden voor de kandidaten die het niet haalden. Uiteindelijk kwam de 17-jarige Rania el Mard als overwinnares uit de bus.

Hoe voelde het toen je na de stemming de nieuwe voorzitster bleek te zijn?
el Mard: Ik was eigenlijk vrij verbaasd. De andere kandidaten waren ook heel sterk en ik verwachtte dus niet dat mijn naam afgeroepen zou worden.
Ik ben wel ontzettend blij, en heb er ontzettend veel zin in om te mogen beginnen.

In een citaat op de website van VSK vertel je dat je hier vrienden voor het leven maakt. Heb je dit tijdens de verkiezingen ook opgemerkt?
el Mard: Gisteren was dat zeker te merken. Oud-VSK'ers komen naar hier en voelen nog altijd als goede vrienden aan, terwijl je direct een goede klik hebt met nieuwe VSK'ers. En je ziet natuurlijk ook al de andere vsk’ers terug. Het geeft een gevoel van blijdschap en warmte om in een ruimte te zitten met mensen die allemaal strijden voor hetzelfde: leerlingenparticipatie.

Je gaat dus ook met een team vrienden werken. Is dat soms niet moeilijk als jullie van mening verschillen?
el Mard: Het is juist positief dat er meningsverschillen kunnen zijn. Het is onmogelijk en een beetje onrealistisch dat we altijd op één lijn zullen zitten. Persoonlijk vind ik het heel erg tof om te discussiëren, en vooral ook te leren van anderen, ook van je vrienden. Er is natuurlijk wel wat druk om te zorgen dat iedereen akkoord gaat met een beslissing en dat niemand met een slecht gevoel naar huis gaat. Kortom, het komt er vooral op neer om een ander zijn mening te respecteren en daar mee leren om te gaan.

Vlaamse Scholierenkoepel

Wat hoop je dat VSK kan veranderen in de toekomst aan ons onderwijs?
el Mard: Er is nog zo veel mis met ons onderwijs, en scholieren kaarten dat ook aan. Er gaat nog heel veel werk zijn voor de Vlaamse Scholierenkoepel, maar laten we misschien bij wat concretere zaken beginnen, zoals de eindtermen en de modernisatie van het onderwijs.

Wordt VSK wel serieus genomen wanneer zo’n jonge leden mee aan de tafel zitten?
el Mard: Over onderwijs zijn wij scholieren ervaringsdeskundigen, serieus genomen worden is dan zeker een must. Je merkt dat we zeker inspraak hebben, we zetelen bijvoorbeeld in verschillende onderwijsraden en worden frequent uitgenodigd op allerlei evenementen.

Waarom moeten scholieren zich zeker aansluiten bij VSK?
el Mard: Als het gaat over onderwijs is De Vlaamse Scholierenkoepel een plaats voor iedereen. Als je dus zin hebt om daar mee over na te denken en je stem te laten horen, wees dan niet bang om ons te contacteren. Ook al gaat het over de simpelste zaken.

Naast Rania werd Tijs Keukeleire (16) verkozen als ondervoorzitter, ook de volgende vier leerlingen werden verkozen voor de Raad van Bestuur: Beatrijs De Wilde (16), Zvezdelina Georgieva (19), Bram Moriën (17) en Maaike Billiët (16).

Wie het interview van Margot Delaet met afscheidnemend voorzitster Céline Ibe wil lezen, kan hier terecht.

Wie Rania een mailtje wil sturen kan dat via rania [at] scholierenkoepel.be
Wie zich
wil aansluiten bij VSK kan dat doen op https://www.scholierenkoepel.be/artikels/categorie/aan-de-slag/categori…


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 06/10/2017

vorige volgende