© Anastasie Langu Lawinner

De Congolese Anastasie Langu Lawinner is een professionele fotografe die in 2018 de eerste Tembo Arts Award won. Maar daar stopte het voor haar niet. Haar doel sindsdien is om jonge meisjes op te leiden voor de job waar ze zelf zoveel van houdt.

Anastasie Langu Lawinner is een beeldend kunstenares die sinds vier jaar ook bekendheid vergaarde als fotograaf en voorzitter van een multimediale structuur met de naam Anas Vision. Die organisatie zet evenementen op poten en heeft tot doel de cultuur in de Democratische Republiek Congo te bevorderen. Anas Vision geeft ook emancipatietrainingen aan jonge meisjes. Daarnaast is Lawinner ook zakenvrouw.

Waarom koos je voor het beroep van fotograaf?

Ik wil graag verduidelijken dat ik geen fotografie heb gestudeerd. Ik ben autodidact op dat vlak en studeer privaatrechtelijk recht (lacht). Ik raakte gepassioneerd door de fotografie en tegenwoordig maakt het deel uit van mij en mijn leven. Ik koos voor deze baan omdat het me in staat stelt mezelf dagelijks uit te drukken, de vrijheid te hebben om mijn verbeelding te uiten en mijn projecten te realiseren. Het is echt een baan waar ik blij van word.

© Anastasie Langu

Hoe heb je deze passie ontdekt?

In 2016 raakte ik geïnteresseerd in fotografie. Toen ik begon, wilde niemand me helpen omdat ik een vrouw was. Ik raakte verbitterd, maar vond een innerlijke kracht om op eigen houtje verder te leren. Daarna kwam ik een vriend tegen die een opnamestudio en een camera had. Het is dus ook aan hem te danken dat ik mijn eerste ‘amateurfoto's’ kon maken. Zijn hulp heeft me enorm geholpen om mijn passie te ontdekken.

Wat was de trigger in je carrière?

Ik zou zeggen dat het een van mijn eerste ‘SOS’ -foto's was. Het is aan die reeks te danken dat ik mijn aanpak heb begrepen en dat ik mijn carrière ben begonnen. Een van de andere dingen was ook de Artembo-wedstrijd in 2018, omdat die me bekendheid gaf in het wereldje. Ik moest en zou de eerste prijs van die wedstrijd winnen in 2018 en ik herinner me dat we met twaalf artiesten waren. Ik was de enige vrouw. Het was een echt gevecht, maar ik kwam er als winnaar uit.

© Anastasie Langu

Welke onderwerpen onderzoek je het meest?

Ik ben geïnteresseerd in zowel de sociale situatie in Congo als wat er gebeurt in mijn leven en in mijn omgeving. Ik ben ook geïnteresseerd in vragen over vrouwen, mobiliteit, depigmentatie van de huid, spiritualiteit, kolonisatie en Afrikaanse vervreemding.

© Anastasie Langu

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik werk momenteel aan "Solola foto", een jaarlijks fotografie-evenement dat tot doel heeft fotografie bekend te maken. Daar organiseren we workshops, conferenties en tentoonstellingen rond fotografie. Ik ben ook bezig met videoprojecten. Die zullen volgend jaar klaar zullen zijn voor mijn eerste solotentoonstelling.

© Anastasie Langu

Heb je nog een boodschap voor vrouwen?

Vrouwen moeten niet opgeven. Ze moeten werken om de vooroordelen van de samenleving te overwinnen en grenzen te doorbreken.


Dit artikel werd gepubliceerd door Congo Forum op 13/12/2019

vorige volgende