vlnr.: Zelzatenaren Hervé De Vos, Alicia Deschamps en Noël Bruneel.

Overal in België laat de energiecrisis zich voelen. Verschillende gemeentes nemen hierdoor preventieve maatregelen om de prijzen de kop in te drukken. Drie Zelzatenaren vertellen hoe zij het aanpakken.

In een interview met Het Laatste Nieuws legde Brent Meuleman (Vooruit) onlangs uit welke maatregelen de gemeente Zelzate zal nemen.  Zo is er beslist dat de centrale verwarming in openbare gebouwen lager wordt gezet en dat de straatverlichting tijdens de nachturen volledig uitgaat. Op het eerste zicht zijn er nog geen initiatieven die specifiek op de portemonnee van de inwoners gericht zijn.

Elke cent telt

De familie De Vos woont al decennialang in Zelzate en neemt zelf ook maatregelen. “Voorlopig zetten wij onze verwarming nog niet aan. Als het fris is, nemen we gewoon een extra deken”, begint Hervé De Vos. “We hebben ons een elektrisch vuurtje aangeschaft en zetten dat aan tijdens de koudere avonden”, voegt zijn vrouw Anne-Marie eraan toe. Maar wat dan als het heel koud wordt? Hervé: “We hebben een open haard met hout, die we ook altijd kunnen aansteken.”

Studente Alicia Deschamps woont samen met haar mama en stiefpapa in Zelzate. Samen proberen zij ook zoveel mogelijk te besparen. Hoe? Alicia legt uit: “We houden de verwarming uit tot het echt vriest en branden veel kaarsen in huis, om zo de warmte te verspreiden.”

vlnr.: Zelzatenaren Hervé De Vos, Alicia Deschamps en Noël Bruneel.

Bewuster leven

“Alle kleine zaken tellen”, begint  inwoner Noël Bruneel. Hij en zijn vrouw wonen al hun hele leven lang in Zelzate en proberen sinds kort ook bewuster om te gaan met elektriciteit. “We zetten de temperatuur in huis een graadje lager en letten erop dat de ramen en deuren niet blijven openstaan. We checken regelmatiger of alle verlichting uit is als we het huis verlaten en nemen minder lange douches.”

vorige volgende