© Justin Grimes

Het voorbije weekend, exact één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, lanceerden de Ambrassade en de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten een website voor jongeren rond politiek.

De website www.debattle.be omschrijft zichzelf als “een project dat jongeren de weg toont doorheen de jungle van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.” 238.000 jongeren gaan op 14 oktober 2018 voor het eerst stemmen. 1.225.000 kinderen en jongeren brengen  die dag hun stem niet uit omdat ze nog geen 18 jaar zijn.

De website wil jongeren informeren over de kansen die ze hebben. Daarnaast wil debattle.be de gemeenteraadsverkiezingen en het lokale beleid tot bij de jeugd brengen. Het doel van de website: jongeren een stem geven binnen hun stad of gemeente.

"Een van de meest gestelde vragen bij jongerengids.be luidt: ‘Hoe moet ik stemmen?’"

Is er nood aan een dergelijk initiatief? Uit een bevraging van de Vlaamse Jeugdraad bij 800 jongeren blijkt dat deze bevolkingsgroep evenzeer wakker ligt van politiek als de doorsnee burger. Debattle wil duidelijk maken dat je als jongere nù je stempel moet drukken op het beleid dat de volgende zes jaar zal gelden.

Daarnaast is één van de meest gestelde vragen bij jongerengids.be: ‘Hoe moet ik stemmen?’ Dit geeft aan dat jongeren heel wat vragen hebben wanneer ze voor het eerst naar de stembus moeten. En daar probeerden De Ambrassade en de VVJ nu dus al een antwoord op te bieden.


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet op 17/10/2017

vorige volgende