© Chloë Ogiers

De Europese wijk in Brussel. Hier gebeurt het. Onze wandeling start aan het Luxemburgplein, waar het Parlement gevestigd is. Rond de drukke verkeersaders liggen parken als een oase van rust. Gebouwen opgetrokken uit glas afgewisseld met stugge betonnen blokken, plukjes toeristen, mannen en vrouwen in kostuum, lunch in de ene hand, een smartphone in de andere.

Bruna Rocha (30) - Hongarije

© Chloë Ogiers

“Ik ben net geland voor een verblijf van twee weken. België stond al lang op mijn lijstje. Onbewust koos ik voor een hotelletje in de Europese wijk.”

Céline Van den Bossche (22) - België

“Als studente rechtspraktijk loop ik stage bij de Hoge Raad voor Justitie. Het bevalt me hier enorm. Het is een fijne buurt om in te werken met groene plekken en straffe architectuur. Na mijn studies overweeg ik zeker een job in de Europese Justitie.”

Meropi Paleni (54) - Griekenland

© Chloë Ogiers

“Ik werk al 23 jaar voor internationale organisaties en dat bracht me al overal. Multiculturalisme kan heel verrijkend zijn, maar het is niet makkelijk. Elke cultuur heeft een eigen communicatiecode en een andere kijk op de wereld. Wanneer we bijvoorbeeld mailen en de ander niet zien, kunnen er misvattingen ontstaan gebaseerd op ons cultureel DNA. Ik geloof in Europa, de positieve aspecten wegen door. We moeten verenigd zijn.”

Rudy De Coster (56) - België

© Chloë Ogiers

“Al 25 jaar houd ik hier mijn bloemenkraam open. De mensen die hier rondlopen, hebben gestudeerd. Dat voel je wel. Als je ze op zaterdag zonder kostuum ziet passeren, merk je dat het ook maar gewone mensen zijn.”

Adam (15), Daria (15) en Nathalie (14) - Polen/Duitsland, Roemenië en VS/Duitsland

© Chloë Ogiers

“ Onze ouders werken in de Europese instellingen en daarom gaan wij allemaal naar de Europese school. In de toekomst zou ik ook graag voor de Commissie of het Parlement werken. Ik sta heel positief tegenover de EU, omdat ze kansen creëert. Door te verhuizen, leer je veel.”

Katie Coulson (25) - Verenigd Koninkrijk

“Als assistent van Julie Girling, een Brits lid van het Europees Parlement weet ik niet hoe lang ik hier nog zal werken. Als remainer vind ik het natuurlijk verschrikkelijk jammer wat er nu gebeurt.”

vorige volgende