reacties (3)

Zondag ging in Antwerpen een supermarkt open waar geen enkele verpakking wordt gebruikt. ‘Robuust: The Zero Waste Shop’ is de eerste in zijn soort in België. Op de allereerste dag was de winkel alvast te klein voor alle nieuwsgierigen. “Ik erger me dood aan de hoeveelheid verpakkingen in de andere supermarkten.”

Om twintig voor twee staan Guy Taelman en Gunther Weygers al te wachten voor de winkeldeur. Ze hebben enkele plastic zakjes van Fnac bij om eventuele gekochte dingen in te steken. “Het is praktischer hé, geen afval meer. Gunther is een groene jongen, dus we komen eens kijken”, lacht Guy.

Tupperwarepotjes en herbruikbare zakken

Het personeel is nog druk in de weer met de laatste voorbereidingen terwijl er buiten steeds meer mensen verzamelen voor de opening. Zoals Kristien Schoenmaeckers en haar dochtertje. “Ik wacht hier al heel lang op omdat ik me dood erger aan de hoeveelheid verpakkingen in de andere supermarkten. Toen ik onlangs in de supermarkt vroeg om het vlees in één van mijn plastic potjes te doen, werd dat geweigerd omwille van de hygiëne.” Kristien heeft een hele zak Tupperwarepotjes bij om te vullen. “Als het me vandaag goed bevalt, hebben ze aan ons een vaste klant.”

Als om iets na twee het rolluik omhoog gaat, staat de winkel meteen stampvol. Op de stoep voor de winkel wordt ondertussen druk gediscussieerd. “Het is een beetje hypocriet,” meent Christoph Wauters. “De voeding kan nooit compleet zonder verpakking hier geraakt zijn.” Maacha Van Eyck valt hem bij: “Een letterlijke ‘zero waste’ shop is het niet. Er is diesel of benzine gebruikt voor die vrachtwagens, en zakken of karton voor de goederen. De ecologische voetafdruk verkleint wel wat, maar verdwijnt niet.” Al vindt ze het wel een initiatief waar absoluut nood aan is.

Milieuvriendelijk winkelen

Er zijn mensen die meteen uitgebreid boodschappen doen. Zoals Mira de Meyer. “Het aanbod is groter dan ik dacht. Ik heb venkel, perziken, rozijnen en zelfs wijn. Die heb ik rechtstreeks in mijn plastic kan getapt.” De kan blijkt al wat te zijn uitgelopen, maar verder lukt het winkelen met potjes prima. Mira is dan ook niet aan haar proefstuk toe. “Naar de markt neem ik ook altijd een potje mee om bijvoorbeeld olijven in te laten doen. Ik kom hier zeker terug.”

Veel mensen komen gewoon een kijkje nemen. Uit nieuwsgierigheid of om het assortiment al eens te zien en op een rustiger moment terug te komen. “Over een paar weken is het nieuwe eraf. Hopelijk komen dan de gewone klanten en blijven die ook komen”, hoopt Maacha.

Eigenares Savina Istas is tevreden over deze eerste dag: “Het is geweldig. Ik wist niet wat te verwachten, maar de opkomst is overweldigend. Dat we zoveel aandacht krijgen in de media en op internet helpt natuurlijk", glimlacht ze. Bekijk de fotoreportage:

© 2014 – StampMedia – tekst: Ilse Cox, foto’s: Wikke Witteveen


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/09/2014


Reacties (3)

Christoph Wauters

Wanneer enkel mijn kritische opmerking in het artikel opgenomen wordt, voel ik me genoodzaakt om hier meteen op te reageren.
Er is zeker nood aan dit soort winkels, en vooral aan aandacht voor doorzaamheid en duurzaam leven.

Het is een foute gedachte die bij vele mensen heerst om te denken dat ecologisch leven vaak duurder moet zijn (of heel excentriek en extreem). In realiteit kom je pas tot duurzame oplossingen wanneer je rekening houdt met ecologie, economie én op een sociale manier oplossingen zoekt.

Bewust streven naar minder verpakkingen is hier een goed voorbeeld van, daar je enerzijds niet moet meebetalen voor de verpakken, maar ook verder niet zal moeten betalen om je afval te laten verwerken (zowel de vuilzak die je daarvoor nodig hebt als de belastingen die we allemaal betalen voor de afvalverwerking én eigenlijk ook nog de uitputting van de grondstoffen die in dit verpakkingsmateriaal gebruikt worden.)

Het is dus zeker en vast een goede zaak dat er hieraan aandacht besteed wordt, dat er winkels zoals Robuust bestaan en dat dit ook in de media de nodige aandacht krijgt!

Ik wens Savina Istas veel succes met haar nieuwe zaak en ik keer zelf zeker nog eens terug als het er wat minder druk is!!

Ilse Cox

Dag Christoph,

Een "Al vindEN ze het een initiatief waar absoluut nood aan is" was wellicht correcter geweest dan de huidige formulering, na jouw en Maacha's mening.

Al ben ik blij dat je reactie nu mee onder het artikel te lezen is, omdat je duidelijk en toch genuanceerd wijst op de noodzaak en uitdagingen van ecologischer leven.

Bedankt voor je reactie zondag!

Christoph Wauters

Op mijn beurt bedankt voor jouw reactie. Meervoud past daar inderdaad beter ;)

Over mijn reactie hierboven: spijtig dat het hier niet mogelijk is om reacties achteraf aan te passen, anders zou ik er de fouten even uit halen ("duurzaamheid", "verpakkingen", enz.) ;)

Plaats een reactie