© Jolien Erauw

Young adult boeken zijn van alle tijden, maar tegenwoordig liggen boekenwinkels er overvol van. Het is het ideale genre om de overgang van jeugdliteratuur naar literatuurboeken voor volwassenen te vergemakkelijken. Young adult fictie richt zich daarom tot jongeren van 12 tot 18 jaar oud. 

Na de milleniumwisseling werd young adult fictie plots razendpopulair. Enkele rekken in boekenwinkels werden al vlug volledige afdelingen boordevol boeken van het genre. In 2002 verschenen er net geen 5.000 young adult boeken op de markt. Tien jaar later verdubbelde dat aantal met meer dan 10.000 publicaties. 

Herkenbaarheid maakt populariteit

Alle young adult boeken hebben één belangrijk element gemeen met elkaar. In ieder boek is het hoofdpersonage een tiener. Dat is meteen hetgene wat young adult fictie zo populair maakt. “Ik wou heel graag boeken lezen die geschikt zijn voor mijn leeftijd. Zo kwam ik bij young adult boeken terecht”, vertelt de 17-jarige lezeres Carlijn. “Ik vind het super om een boek te lezen waarin de karakters even oud zijn als ik. Alles wat er geschreven staat is plots zo herkenbaar.” 

“Ik heb mijn liefde voor lezen gevonden dankzij young adult fictie”

Het genre valt niet alleen bij tieners in de smaak, ook volwassenen genieten wel eens van een young adult boek. Zo blijkt dat 70 procent van de boeken aangekocht wordt door iemand die buiten de leeftijdscategorie van een tiener valt. “Tien jaar geleden las ik voor het eerst Twilight en The Hunger Games. Ik heb mijn liefde voor lezen gevonden door dat genre. Ik ben er dus altijd van blijven houden”, vertelt de 26-jarige Danielle. “Ik lees vaak boeken van andere genres voor wat afwisseling, maar in young adult boeken vind ik telkens opnieuw mijn innerlijke rust terug.”

Voor elk wat wils

Van een zeventienjarige meid die verliefd wordt op een knappe vampier tot het nieuwe meisje op school die haar hart verliest aan de populaire hockeyspeler. Er is eindeloos veel keuze aan young adult boeken. Fantasy is erg geliefd. Maar natuurlijk is er voor ieder wat wils. Er bestaan evengoed spannende en romantische boeken.  

'De selectie' van Kiera Cass

America Singer behoort tot een van de 35 meisjes van 'de selectie'. Het is de ideale kans op een beter leven, de toekomstige titel als koningin van Illea én het hart van de 18-jarige prins Maxon Schreven. De reeks bestaat uit vijf boeken. De eerste drie draaien om de selectie van prins Maxon. De twee boeken die daarop volgen, gaan over de selectie van de nieuwe prinses, zijn dochter Eadlyn.

 

'Een van ons liegt' van Karen McManus 

Fan van 'Pretty Little Liars' en 'The Breakfast Club'? Dan is dit boek speciaal voor jou geschreven. Met vijf studenten naar het straflokaal. Met vier de klasruimte verlaten. Want één student overleeft het eerste strafuur niet. Wie is de dader? Het spannende verhaal maakt het dubbel zo moeilijk om het boek aan de kant te schuiven.  

 

'Het hof van doorns en rozen' van Sarah J. Maas 

Liefhebbers van fantasy moeten deze boekenreeks op het verlanglijstje zetten. Het vijfde deel van de reeks is uitgebracht in februari 2021. Auteur Sarah J. Maas heeft door de jaren heen al heel wat bestselling young adult boeken geschreven. Deze serie, waarin de 19-jarige Feyre meegesleept wordt naar het gevreesde feeënrijk Prythian, is er eentje van. 

 

'The Twilight Saga' van Stephanie Meyer

Wanneer de 17-jarige Bella Swan verhuist naar Phoenix en intrekt bij haar vader, leert ze de mysterieuze Edward Cullen kennen. Enkel bij slecht weer komen hij en zijn familie naar buiten. Wat is hun geheim? Twilight is een razendpopulaire boekenreeks die ondertussen al naar het grote scherm is vertaald. Voor de fantasy fans is dit een absolute aanrader. Vorig jaar publiceerde Meyer 'Midnight Sun', het hele verhaal vanuit het perspectief van Edward. 

 

'The hate u give' van Angie Thomas 

Angie Thomas is een Afro-Amerikaanse schrijfster die een boek publiceerde over discriminatie. Hoofdpersonage Starr Carter woont in een arme zwarte buurt. Ze gaat naar een dure witte school. Alles verandert wanneer haar beste vriend Khalil plots onschuldig wordt doodgeschoten door een politieagent. Een aangrijpend actueel verhaal.


Dit artikel werd gepubliceerd door Langzullenwelezen op 01/06/2021.

vorige volgende