Betoging Sardines in Rome - © Nel Berens

Afgelopen zondag zijn tienduizenden ‘sardines’ op straat gekomen in Rome. De ‘sardines’ is een burgerprotestbeweging die het extreemrechtse gedachtegoed van Matteo Salvini aanklaagt. Die Salvini is de leider van het uiterst rechtse Lega. Onze reporter Nel Berens was in Rome en maakte onderstaande beelden.

De Sardines is een beweging die ongeveer een maand geleden ontstond naar aanleiding van een toespraak van Matteo Salvini (Lega) in Bologna. Als symbool werd de sardine gekozen voor de nieuwe beweging, naar analogie met de gekende uitdrukking over sardienen in blik.
De beweging is mede opgericht door Mattia Santori, de woordvoerder van de beweging. Ze vulden afgelopen zaterdag 14 december het volledige Piazza San Giovanni voor de basiliek van Sint-Jan van Lateranen. Dat plein is de traditionele ontmoetingsplaats voor manifestaties van de vakbonden en de Italiaanse linkerzijde.

Betoging Sardines in Rome - © Nel Berens

Na het protest in Bologna (als een 'flashmob' waarbij 12.000 mensen op de been zijn gebracht) volgden verschillende andere grote steden, Firenze, Milaan, Napels en Palermo. Maar die in Rome was tot nu toe de grootste.

Betoging Sardines in Rome - © Nel Berens

Op zondag 15 december protesteerden ook een 250-tal mensen op het Albertinaplein in Brussel tegen extreemrechts, populisme en Salvini.

vorige volgende