Het Absolutely Free Festival in Genk was weer een groot succes. AFF, dat op vrijdag 1 augustus van start ging, stond garant voor twee dagen vol topbands en een fantastisch publiek.

Absolutely free is het festival niet helemaal, want in plaats van inkomgeld betaal je drie lege batterijen. Zo draag je je steentje bij aan het milieu. Maar ook op de weide is alles zo milieuvriendelijk mogelijk. Er is nauwelijks afval te bespeuren en dat allemaal door het statiegeldsysteem op de bekers. Een proper festival dus!

De eerste dag kregen we een line up vol dj-sets. Niet van de minste namen, met als headliner één van de pioniers van de techno: Luke Slater. De avond kreeg veel belangstelling van een jeugdig publiek dat zich liet meedrijven op de stevige beats.

Veelbelovend talent

De volgende dag startte met veel jonge bands. Dat liet ons echter niet op ons horloge kijken, wachtend op al de grote namen. Het jonge geweld werd evenzeer enthousiast onthaald. De middag bracht verschillende genres en gevarieerde muziekstijlen, zoals 30.000 Monkies, een confetti gooiende metalband, Bazart, een Nederlandstalige band die als The National klonk, het groovy retro klinkende duo Vice Club en zoveel meer.

De wei begon mooi vol te lopen toen de internationale namen aantraden. De Staat was de eerste buitenlandse gast, die een spetterend optreden gaf. Het publiek werd laaiend enthousiast en wou meer. En dat kreeg het aan het Green House-podium: daar werden we getrakteerd op een zeer bijzonder optreden van de Deense band Blaue Blume. Op het hoofdpodium konden we vervolgens de ronkende naam Fanfarlo aanschouwen. De Britse indieband speelde een enthousiaste set, wat een mooie opwarmer werd voor Yuck. Die laatst genoemde kreeg het publiek helemaal wild voor het hoogtepunt van de dag.

Sonic Youth

Niemand minder dan Thurston Moore, de man die wereldfaam genoot met Sonic Youth, stond op de affiche. De headliner van de avond was dus een best wel legendarische naam. Naast zijn optreden deed hij vooraf ook interviews. Zijn optreden kreeg dan ook terecht veel belangstelling. Het werd een behoorlijk luid noise-rockconcert, niet erg toegankelijk, maar het publiek smaakte het en was laaiend enthousiast.

Samengevat: het werd weer een mooie editie met verrassende namen. Bekijk hieronder een fotoreportage via Flickr. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie!

© 2014 – StampMedia – tekst: Niki Vanbuel, foto's: Boumediene Belbachir