© AFS

Een internationale uitwisseling hoeft geen Erasmus of een gap year te zijn na het middelbaar. In Europa bieden verschillende organisaties zoals AFS en WEP originele trajecten aan. Vijf manieren om het beste uit Europa te krijgen.

1. Naar een Deens folkcollege

Een school waar je zelf bepaalt wat je leert en geen examens hebt? Het sprookje bestaat. In Denemarken heb je Folkcolleges, ook wel Højskole genoemd. AFS organiseert er programma’s, maar je kan er ook op eigen houtje naartoe. Je leeft en leert er samen met de andere leerlingen en leerkrachten. De lessen zijn gericht op muziek, schilderen, tekenen of duurzaamheid. Een positieve ervaring, zegt Billie (19). “Je leert zelfstandig en sociaal zijn, maar je hebt ook privacy, wat je bij een gastgezin minder hebt.

2. Vrijwilliger in eigen land

Bij 'vrijwilligerswerk' denken we al snel aan olifanten verzorgen in Thailand of Engels geven in Ecuador. Maar waarom zou je het zo ver zoeken? Organisaties zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die de internationale studenten die hier komen, een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Eén van hen is Stacey (23): “Als vrijwilliger kom je met veel mensen in contact, perfect om bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren en te ontdekken hoe anderen de wereld zien.”

3. Haal een Europeaan in huis

In 2018 kwamen via AFS 155 studenten naar België. Die  hebben natuurlijk onderdak nodig, en dat vinden ze bij een van de vele gastgezinnen. Ann Vanhoudt (50) ontving al geregeld studenten bij haar thuis, voor haar de perfecte manier om zowel andere culturen als jezelf beter te leren kennen. Ann ontving samen met haar man, zoon en dochter zowel Thaise, Mexicaanse als Italiaanse jongeren. “Zaken die wij als vanzelfsprekend beschouwen, zijn voor hen totaal anders. Stiptheid is daar bijvoorbeeld één van.”

4. Doe gratis vrijwilligerswerk

Wil je toch graag als vrijwilliger in het buitenland aan de slag, maar betaal je liever geen honderden euro’s voor een reis naar de andere kant van de wereld? Dan is de European Voluntary Service je op het lijf geschreven. Via dit programma kunnen jongeren zich in de zomer drie weken gratis inzetten voor de natuur in Frankrijk, Roma-kinderen in Macedonië of volwassenen met een beperking in Bulgarije. Met dank aan de EU.

5. De zomertop van AFS

Heb je nog geen plannen van 14 tot 19 juli? AFS organiseert die week zijn Volunteer Summer Summit in Oostenrijk. Tijdens de zomertop komen 300 vrijwilligers van alle leeftijden samen om de uitdagingen van vandaag onder de loep te nemen. De week is gevuld met interactieve workshops waar jongeren bekijken hoe ze impact kunnen hebben in hun gemeenschap en als wereldburger. Voor Jolien Michiels (23) was de Summer Summit van vorig jaar een eye opener: “Ik heb er vooral ervaren hoe verschillend de vrijwilligers uit andere landen waren. Verschillen die verrijken. En ook raakvlakken die verbinden.”

Meer info vind je hier, hierhier en hier

© AFS
© AFS

Dit artikel werd gepubliceerd in ons magazine PIDMAG.

vorige volgende