LEUVEN - Op het Ladeuzeplein werd op 24 april een gigantisch waterballonnengevecht gehouden. Voor de tweede keer organiseerde studentenkring Ekonomika deze Big Splash, dit jaar geholpen door een stralende zon.

Het Ladeuzeplein baadt in het gele licht van de zon, maar ook van de felgekleurde t-shirts van 3.000 deelnemers, 2.500 supporters en natuurlijk ook van de 150.000 ballonnen. De spelregels zijn simpel: vijftien studententeams strijden om de eer. Er zijn twee speelvelden met elk twee teams. Het team dat er in slaagt zijn praeses, het hoofd van zijn team, het droogst te houden, gaat naar huis met eeuwige roem en mag een TD organiseren op kosten van Ekonomika.

Buiten de grenzen

Communicatieverantwoordelijke Debby Wilmsen vertelt over de veranderingen in vergelijking met vorig jaar. "Aan de eerste editie namen vooral Leuvense teams deel. Dit jaar hebben we geprobeerd heel België te bereiken. Onder andere enkele studentenverenigingen van Brusselse universiteiten strijden mee en er is zelfs een team helemaal uit Bergen afgezakt naar het Ladeuzeplein." Of er een favoriet is? "Ekonomika organiseert dit evenement en is het talrijkst aanwezig. Maar de andere deelnemers mogen natuurlijk niet onderschat worden!"

Warm weer en warme vriendschappen

Na hevige battles moet alleen de finale nog beslecht worden. Industria en Pedal nemen het tegen elkaar op. Industria is het team van de ingenieursstudenten van Groep T. Pedal verenigt dan weer de, naar eigen zeggen, zes leukste studentenkoten van Leuven. De spanning is te snijden, maar uiteindelijk haalt Pedal het van Industria. "Het is pijnlijk, heel nat, maar ongelofelijk leuk!" laten enkele winnaars weten. Of ze een tactiek hadden? "We zijn niet met veel deelnemers. Dat maakt het makkelijker om afspraken te maken over het verdedigen van de praeses. Onze minderheid heeft geleid tot onze overwinning."

© 2013 - StampMedia - Charline Verlinden - Foto's: Machteld Bollen & Michaël Vanderheyden