GENK - De organisatie Bond zonder Naam hield op Complimentendag een ludieke protestactie tegen GAS-boetes in Gent, Antwerpen en Genk. Voorbijgangers ontvingen een GAS-beloning voor positief gedrag. Met deze actie wilt Bond zonder Naam zich inzetten voor de verzoeting van de maatschappij.

Anniek Gavriilakis, adjunct-directeur bij Bond zonder Naam, deelde zelf GAS-beloningen uit in Genk. "Samen met lokale vrijwilligers en vrijwilligers van onze jongerenwerking delen wij ballonnen uit aan voorbijgangers die opmerkelijk warm, vriendelijk of hoffelijk zijn. Wij willen positief gedrag stimuleren om een warme samenleving te creëren.”

Bond zonder Naam is niet tegen GAS-boetes, maar vindt dat de absurditeit en de willekeur van de GAS-boetes moet verdwijnen. “Bond zonder Naam heeft aan iedere protestactie meegedaan, omdat vooral kinderen en jongeren het slachtoffer zijn van deze boetes. Ze hebben recht om buiten te spelen en jong te zijn”, aldus Anniek.

De organiseert riskeerde met de actie zelf een GAS-boete. “Wij hebben geen vergunning aangevraagd voor deze actie. Het is een statement naar de steden en de gemeenten. Hopelijk komen wij vandaag een GAS-ambtenaar tegen”, lacht Anniek.

Doorbijten

Yvette Schreurs (25) uit Beringen is sinds kort vrijwilliger bij Bond zonder Naam en gelooft in de kracht van een warme samenleving. “Ik zet me graag in voor de verzoeting van de maatschappij. Wij moeten meer respect tonen en elkaar leren aanvaarden. Een glimlach doet wonderen.”

Ook Yvette vindt dat absurde boetes moeten verdwijnen: “Meer actie voeren en doorbijten is de boodschap. Schaf absurde boetes af, zoals geen voeten op de bank! Wij beschadigen de bank toch niet?”

Opvallende protestacties

De protestactie liet de voorbijgangers niet ongeroerd. Nona Sadey (16) wilt meer protestacties zien. “Wij moeten vaker ludieke en opvallende acties voeren. Zo trekken wij de aandacht en is de kans om de GAS-boetes af te schaffen groter.” Luca van Cruchten (19) staat ook achter de actie van Bond zonder Naam. “De actie met GAS-beloningen is zeer creatief. Ik hoop dat meer vrijwilligers zich inzetten voor de afschaffing van GAS-boetes zodat de protestacties een grotere impact hebben”.

De afgelopen weken schaften een aantal steden en gemeenten absurde GAS-boetes af. “Bond zonder Naam is verheugd met de versoepeling van de GAS-boetes. Ik hoop dat er meer burgemeesters het voorbeeld volgen. Tot dan zullen wij verder gaan met onze ludieke, positieve protestacties”, voegt Anniek er aan toe.

© 2014 – StampMedia – Ingrid Tokaruk, foto Boumediene Belbachir


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 05/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 05/03/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 05/03/2014