Op 21 mei 2009 organiseert boogschietclub Robin Hood in Boechout een wedstrijd boogschieten. Zowel jong als oud, beginneling als professioneel kan op die dag, en eventueel onder begeleiding, een parcours afleggen waarin geschoten wordt op nagemaakte dieren. De club wil met dit evenement ook jongeren in contact brengen met de sport.

Schieten voor een pintje

“Het evenement is uniek omdat iedereen aan de wedstrijd kan deelnemen. Zelfs mensen die nog nooit met een boog hebben geschoten”, vertelt Ulrik Van Oosterwyck van boogschietclub Robin Hood. “Beginnelingen krijgen een korte initiatie. Omdat ze met een wapen omgaan, zal een professional hen bijstaan en begeleiden waar nodig.” De wedstrijd hanteert hetzelfde principe als minigolf: je moet met een groepje een aantal etappes afleggen waarbij telkens verschillende dierenfiguren de scherpen pijlen moeten trotseren. Het hart is tien punten waard, terwijl andere lichaamsdelen minder punten opleveren. “Op het einde worden de punten opgeteld en wordt de winnaar op een pintje getrakteerd”, aldus Van Oosterwyck.

Individuele sport

In boogschieten wordt op een blazoen, een ronde schijf met verschillende kleuren, of op dierfiguren geschoten. “Kinderen vinden het leuk om met voorwerpen te gooien en iets te raken. Dat kunnen ze in boogschieten ook en dat vinden ze natuurlijk geweldig”, vertelt Van Oosterwyck. “Verder wordt deze sport beoefend door mensen die minder goed functioneren in een ploegsport. Boogschieten is immers een individuele sport omdat je altijd je eigen tegenstander bent. Je moet jezelf steeds overwinnen.” Fysieke conditie is minder belangrijk, want iedereen schiet met een aangepaste boog. Een sterke persoon zal met een zware boog schieten, terwijl een minder sterke persoon een lichtere boog gebruikt. “Zelfs gehandicapten en blinden schieten met een boog. Als je je arm kunt opheffen, kun je boogschieten”, zegt Van Oosterwyck.

Kosten

“De leeftijdsgroepen variëren enorm in onze club. Er is wel een groot gat tussen twintig en veertig jaar. Deze groep beoefent liever topsport. Oudere mensen kunnen sport op hoog niveau niet aan, wat boogschieten voor hen geel geschikt maakt”, zegt Van Oosterwyck. Bovendien is boogschieten een relatief goedkope sport. “De kampioen van België heeft niet meer dan 1500 euro voor zijn materiaal betaald. En dan heb je het beste van het beste. Met ongeveer 200 euro kan je een heel goede tweedehandse boog aanschaffen. Mocht je toch niet zoveel geld willen uitgeven, kun je bij onze club voor 40 euro al het materiaal voor een jaar lenen.”

Meer info:
Boogschietclub Robin Hood
Borsbeeksesteenweg 43 - 2530 Boechout - T.
03/455.01.92

© 2009 – StampMedia – Haik Guevorkian en Oliver Nimet


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 23/02/2009