Voor de zevende keer vond van 23 tot 26 augustus 2012 op een weide in het Oost-Vlaamse Lovendegem het Boombalfestival plaats. Dit gemoedelijke folk- en kleinkunstfestival geniet in binnen- en buitenland een uitstekende reputatie, waardoor er ook veel internationale gasten aanwezig waren.

Op Europees vlak is Boombalfestival een grote speler. Het folkfestival mag zich tot tot de vier groten rekenen naast Gennetines in Frankrijk, Andanças in Portugal en Gran Bal Trad in Italië. De folkbalgroepen die tijdens het Belgische festival speelden, waren afkomstig uit verschillende landen. Zo kwamen Cantoantico en Jamtrad Duo uit Italië afgezakt en gaf ook de Franse groep Mélopées & Moribondes acte de présence. Na het vaste programma jamden de muzikanten door tot in de vroege uurtjes, vaak tot groot plezier van de fervente dansers.

Bruno Vanden Broecke

De festivalgangers konden niet alleen genieten van een vijftigtal uitstekende folkbalgroepen maar ook van rustige luistermuziek in de concerttent. De lijst van headliners groeide dit jaar weer met Bruno Vanden Broecke als primeur. Hij bracht samen met de topmuzikanten van de Bretellen voor het eerst zijn Nederlandstalig werk, nog voor de officiële voorstelling van zijn cd. Daarnaast vervolledigden andere grote namen zoals Geppetto & The Whales, Stef Bos en Buurman de lijst.

Kindvriendelijk

Boombal is een echt familiefestival: er wordt ook aan de kinderen gedacht. Ook tijdens deze editie was er allerlei randanimatie voor kinderen georganiseerd, zoals gezelschapsspelletjes en een springkasteel. Speciaal voor de kleintjes was er ook een dansinitiatie op kindermaat. Dat de kinderen dit wel konden waarderen, bleek uit het feit dat ze zonder schroom hun nieuw aangeleerde danspasjes in de tenten kwamen tonen. Meer dan eens danste een jonge vrouw voorbij met een kindje in doeken gewikkeld.

Na twee regenedities kon Boombalfestival niet klagen. Het bleef zaterdag weliswaar niet helemaal droog, maar zondag genoten de festivalgangers van de blauwe lucht. Het festival kon tenslotte afgesloten worden met een dans onder een heldere sterrenhemel.

© 2012 - StampMedia - Hanne Op de Beeck, foto's: Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 28/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/08/2012