Corona heeft er in bepaalde periodes voor gezorgd dat we onze contacten moesten beperken, waardoor ons sociaal leven zich meer en meer online afspeelde. De jeugdwerking Kras ziet dit als een trend om zo nieuwe kansen te creëren in hun jeugdwerking.

Voor deze reportage zijn we een kijkje gaan nemen bij de jeugdwerking Kras Zuid. We hebben er met een jeugdwerker, een jongere en een kind gepraat.

Jeugdwerker Faousi Lamsayah:Bij het begin van de lockdown hebben we moeite gedaan om online activiteiten te voorzien om zo de kinderen en jongeren te entertainen. Dit was iets nieuws voor ons. Zo hebben we de opdracht gegeven om een video maken waarbij ze achterstevoren praten. Op deze manier hebben we de jongeren en kinderen een leuke ervaring gegeven.” vertelt jeugdwerker Faousi Lamsayah.

Het aantal jongeren die naar Kras kwam, is gelijk gebleven en dezelfde jongeren die voor de corona meededen, zijn teruggekomen. De begeleiders en de jongeren hebben een sterke band met elkaar.  Tijdens de pandemie hebben ze huisbezoeken gedaan om zo coronapakketten uit te delen aan de kinderen. In de pakketten zaten spelletjes, boeken en kleurplaten.

Voor de kinderen was het een grote aanpassing. Ze moeten zich aan nieuwe regels aanpassen. Vooral het mondmasker vinden ze vreselijk. “Het mondmasker viel steeds af tijdens een activiteit en het kriebelde aan mijn gezicht”, zegt Hajar Taouil, een kind van de jeugdwerking Kras.

Ikram Taouil komt al sinds ze 6 à 7 jaar oud was naar Kras en heeft in elke groep gezeten. Ze doet nu als 18-jarige vrijwilligerswerk bij Kras. “Een  voordeel van corona is dat de jongeren merken dat vriendschap en samenwerking heel belangrijk is. Toen ze thuis bleven, hebben ze veel minder vrijheid en minder contact met iedereen”, aldus Ikram Taouil. “Na deze periode heeft dat hun allemaal dichter bij elkaar gebracht. De buitenactiviteiten waren het leukst om te doen.”

12-jarige Hajar komt vaak naar Kras, ze ontmoet daar veel vrienden en vriendinnetjes en de begeleiders helpen haar. Ondanks haar beperking functioneert ze hier goed. De kinderen doen allerlei activiteiten, zoals schilderen en knutselen.

We hebben ontdekt dat de jeugdwerking Kras een kindvriendelijke organisatie is en die met iedereen rekening houdt, zowel de jongeren als de kinderen.

vorige volgende