ANTWERPEN - Terwijl nieuwbakken paus Franciscus I pleit voor 'een Kerk, voor de armen', wijdde Gala Nocturna met The Pope's Daughter haar zevende editie aan de buitenechtelijke dochter van de meest decadente paus uit de geschiedenis: Lucrezia Borgia.

Gala Nocturna is een jaarlijks galabal dat georganiseerd wordt door de Antwerpse Viona Ielegems. De Augustinuskerk in de Kammenstraat werd zaterdagavond 30 maart omgetoverd tot een schouwspel van excessief opgeklede mensen en optredens van onder andere een bloeddorstige paus Alexander VI (Rodrigo Borgia 1492 - 1503) en zijn tot de verbeelding sprekende dochter Lucrezia.

Corruptie en seks

“Ik heb me laten inspireren door de televisieserie The Borgias”, vertelt Viona. "Dat het thema plots heel actueel is door de verkiezing van een nieuwe paus, is geheel toevallig, maar wel leuk." In de historische televisiereeks (sinds januari 2013 op één) staan corruptie, seks, macht en bloedvergieten centraal. Ook Gala Nocturna toont de donkere kantjes van de pauselijke familie. Zo zegent hun paus de bezoekers door een stempel van het kruis omgekeerd op de voorhoofden te drukken.

Duitsland en Italië

“Dit is alsof je binnenwandelt op een filmset, of in een sprookje stapt”, zegt Evelien Theunissen, die voor de eerste keer naar Gala Nocturna komt. Voor Ludwika Jakubowska, die Lucrezia speelt, is dit het event van het jaar: “Gala Nocturna is altijd een avondje in een droomwereld voor mij." Viona weet wat haar publiek wil: “Veel bezoekers komen vanuit Duitsland of Italië en maken zelf hun kleren. Ze zijn heel toegewijd. Ik rijk hen gewoon een thema aan dat de mensen als kader kunnen gebruiken om zich uit te leven.“

Kardinalen met een Duvel

De bezoekers van The Pope’s Daughter hebben dit thema duidelijk ter harte genomen, met excentrieke historische kledij of grappige creaties gebaseerd op kerkelijke figuren. Jezus huppelt over de dansvloer terwijl zijn stralende hart op zijn borst stuitert en kardinalen poseren olijk met een schuimende Duvel in de hand. Anderen houden het net iets subtieler. Zo heeft Josiane Smeets een antieke ketting aan met stukken loodglas, zoals van een kerkraam. Voor echte soberheid is op Gala Nocturna geen plaats.

© 2013 - StampMedia - Izabelle Devulder


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 02/04/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/04/2013