In Antwerpen trekken CD&V en SP.A samen naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Janssens doet er alles aan om burgemeester te blijven, terwijl Marc Van Peel en Philip Heylen zichzelf maar al te graag opvolgen als schepen.

Het is Patrick Janssens menens, hij moet en zal de strijd om het burgemeesterschap in 2012 winnen. Bij de vorige verkiezingen pakte de reclameman met de grote ja!-postercampagne uit. Die campagne overschaduwde niet alleen de andere partijen, maar ook de kandidaten van zijn eigen partij. Nu heeft de socialistische burgemeester een nieuwe truc bedacht. Dit keer om tegenstrever Bart De Wever (N-VA) de loef af te steken. Een stadslijst met coalitiepartner CD&V. Om aan de kiezer duidelijk te maken dat ‘we samen verder willen doen’, zo zegt de Antwerpse burgemeester.

‘Samen verder doen’ willen ze maar al te graag, de heren Janssens (SP.A), Van Peel en Heylen (beide CD&V). En het liefst in dezelfde functie. De eerste als burgemeester, de tweede als havenschepen en de derde als schepen van cultuur.

Om daarvoor te zorgen, vormen de drie nu een soort van triumviraat achter een gezamenlijke stadslijst. Die wordt samengesteld op basis van de huidige machtsverhoudingen tussen de beide partijen. Met andere woorden, wanneer de stadslijst de grootste formatie wordt, behouden de twee ‘tsjeven’ hun schepenambt en steunen ze tegelijk Janssens’ nieuwe burgemeesterschap.

Een betere deal kunnen ze voor zichzelf niet bedenken. Want uit een opiniepeiling van Gazet Van Antwerpen blijkt dat de drie allesbehalve zeker zijn van een verlengd schepen- of burgemeesterambt. De SP.A verliest 9,2% en behaalt nog 26,1% van de stemmen. Terwijl de CD&V helemaal weggeveegd wordt en nog amper 4,3% scoort. Een dergelijk scenario betekent een ramp voor de drie protagonisten achter de gemeenschappelijke stadslijst.

In dat geval kan Janssens namelijk fluiten naar zijn sjerp. Want het lijkt nu al vast te staan dat wanneer SP.A alleen naar de kiezer trekt, het de strijd moet afleggen tegen de N-VA van De Wever. En voor Van Peel en Heylen lijkt een schepenambt wel héél ver weg met zo’n dramatische uitslag. Door samen naar de kiezer te gaan, hopen de drie protagonisten voldoende stemmen te halen om hun postje veilig te stellen.

Dat beide partijen daarmee een eigen Antwerps partijverhaal opgeven, lijkt hen geen parten te spelen. Janssens gaat voor de sjerp. En Marc Van Peel en Philip Heylen willen schepen blijven. Koste wat kost. In de zucht naar macht en zelfbehoud schuiven ze ideologie aan de kant. Liever gooien SP.A en CD&V hun eigen geloofwaardigheid weg, dan de macht op het Schoon Verdiep naar De Wever te zien gaan.

© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier


Dit artikel werd gepubliceerd door Gündem op 05/12/2011