Op 11 mei stelde Gigos Genk-Zuid de tentoonstelling De prinses op de erwt voor in de bibliotheek van Genk. Voor dit project vroeg de jeugdwelzijnswerking twintig kinderen wat ze later willen worden. De toekomstbeelden van de kinderen kwamen terecht op foto's en in tekeningen.

"Het geeft enorm veel voldoening wanneer je kinderen kan helpen om zichzelf beter uit te drukken en hun fantasie de vrije loop te laten." Sylvie Duchateau, jeugdwerkster van Gigos, is trots op het project dat de jeugdwelzijnswerking realiseerde. Twintig kinderen van 3 tot 13 jaar kwamen wekelijks samen en tekenden hun toekomstdromen. Van politieagent of advocate tot Mega Mindy: alles kwam aan bod.

De tekeningen werden door fotografe Natasha Porshneva omgezet tot foto's met de kinderen als model. "De foto's werden genomen op locaties waar de echte beroepen plaatsvinden", zegt Duchateau. "We mochten de locaties gratis gebruiken van 25 organisaties."

Russische illustraties

Maar er werden niet alleen foto's gemaakt. De tekeningen werden ook opgestuurd naar Rusland, waar kinderboekenillustratrice Ira Irkhina de toekomstdromen omzette naar eigen tekeningen. Ook schreven de kinderen brieven naar Irkhina met extra uitleg over hun tekeningen. "Ik vond het heel leuk om te schrijven naar Ira", vertelt de jonge Kardelen, die graag kinderarts wil worden. "Haar tekening van mijn droom is heel mooi!"

Josje van K3

De officiële opening van de tentoonstelling was niet alledaags. In plaats van speeches te geven, maakten de medewerkers van het project filmpjes. Verkleed als Mega Toby of dokter stelden ze De prinses op de erwt voor. "Het is een project voor en door kinderen, dus we hebben het speels gehouden", zegt Duchateau.

Tijdens de opening poseerden de kinderen trots bij hun foto's en de tekeningen van Irkhina. "Ik zou graag Josje willen zijn, want ik vind het leuk om te dansen en te zingen", vertelt de 4-jarige Isra. "Toen ik haar zag in het Sportpaleis, moest ik huilen toen het optreden gedaan was!" De 12-jarige Assia wil graag advocate worden. "Problemen oplossen lijkt mij heel fijn", zegt ze. "Het uniform van een advocaat vind ik niet mooi, maar het belangrijkste is dat ik mensen kan helpen. Ik heb zelf gekozen hoe ik op de foto wou staan. De fotoshoot was echt indrukwekkend in de grote zaal van het Brusselse Justitiepaleis."

De foto's en tekeningen zijn nog tot 22 juni te bezichtigen in de tentoonstellingsruimte van de bibliotheek van Genk en worden er ook verkocht.

© 2012 - StampMedia -  Charline Verlinden


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 16/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 16/05/2012