Verdeling in Rafah © Karama Solidarity

Idries Bensbaho, een 26-jarige acteur, documentairemaker en ambassadeur bij de hulporganisatie Karama Solidarity, reisde onlangs naar Egypte. Al van jongs af aan wilde hij iets betekenen voor de Palestijnen. Zijn reis heeft hem daarbij geholpen.

Idries Bensbaho. © Omar Bouiraamane

“Ik ben van 4 tot 8 maart naar Caïro gegaan, zo'n 380 kilometer verwijderd van de grens met Gaza”, legt Idries Bensbaho uit. “Hoewel we niet ver zijn gereisd, hebben we de vrachtwagens gevolgd tot aan El Ismaïlia. De vrachtwagens reden dan door de Sinaïwoestijn tot de grens van Gaza waar ze de voedselpakketten afleveren."

"Het is indrukwekkend om te zien hoe de vrachtwagens worden ingeladen met hulpgoederen”, zegt Bensbaho. “Dat geeft ons het gevoel dat we daadwerkelijk iets betekenen. Het geeft voldoening om te zien dat je werk wel degelijk effect heeft. Die vrachtwagens betekenen zoveel voor de mensen in Gaza."

Race tegen de klok

“Iedereen helpt op zijn manier. Maar het is natuurlijk altijd leuk als je ter plaatse het hele proces kunt zien. Zeker als je dat proces kunt begeleiden en bij wijze van spreken de vrachtwagens kunt uitzwaaien”, vertelt de Gentenaar. Humanitaire missies blijven altijd een race tegen de klok. Aan de grens moeten de vrachtwagens soms even wachten voordat ze door kunnen rijden. Dat kan twee dagen duren, drie dagen, maar ook een week, twee weken, … Nobody knows. Maar uiteindelijk zijn we wel binnengeraakt", benadrukt hij.

De boodschap van Idries Bensbaho is duidelijk: "Elke mogelijke manier is goed om bij te dragen aan het verlichten van de humanitaire crisis. Tegelijk mogen we de hoop niet verliezen. Samen kunnen we veel bereiken, en het is belangrijk dat we ons blijven inzetten voor positieve verandering. We zijn zeker van plan om in de toekomst nog meer hulp te bieden. Daarvoor blijven we inzamelingsacties organiseren met Karama Solidarity."

vorige volgende