DRESDEN - Op 22 mei is het tweehonderd jaar geleden dat de Duitse componist Richard Wagner het levenslicht zag. Daarom gaf de befaamde Semperopera van Dresden aan de vooravond van deze verjaardag een openluchtconcert met Wagners werken.

Het plein voor de opera van Dresden stroomde helemaal vol. Op een groot scherm konden de uitvoeringen die binnen plaatsvonden live gevolgd worden. Tijdens de pauzes kwamen er koren buiten zingen. Wie een felbegeerd plaatsje in het beroemde operagebouw had bemachtigd, moest buiten op het balkon hopen op een goed zicht op de feestelijkheden.

Ceremonie met humor

De ceremoniemeester bracht de sfeer er goed in, met grapjes en kleurrijke anekdotes over het leven van Wagner. Het volk dat op het plein vanuit kampeerstoeltjes en op picknickdekentjes toekeek, leek te vergeten dat het buiten zat. Jong en oud zong uit volle borst mee en applaudisseerde zo hard, dat het hoorbaar was tot in de zalen van het operagebouw.

Muziek en bratwurst

Om middernacht was het aftellen geblazen. De stad waar Wagner zoveel jaren heeft gewoond, is hem na tweehonderd jaar duidelijk nog niet vergeten. Op zijn verjaardag vulde de lucht zich met muziek, gelach en de geur van bratwurst. Want ook in de dood blijft Wagner natuurlijk een Duitser.

© 2013 - StampMedia - Izabelle Devulder