Op zaterdag 29 oktober daalde
Limbomania neer in Genk voor de laatste voorronde. Acht groepen, waaronder enkele Genkse, streden voor een plaatsje in de finale. Een ideale gelegenheid om na te vragen hoe het gesteld is met de ondersteuning van opkomend muzikaal talent in en rondom Genk.

“Limbomania geeft je een stevige trap als beginnende band”, vertelt zanger Jolan Renson van The Black Su Love. Hij eindigde vorig jaar op een verdienstelijke tweede plaats met zijn andere band Sexy Sunday. “Na die finale kregen we veel telefoons”, aldus Renson. “De ‘Limbolink Charts’ zijn ook belangrijk. De bands die daarin bovenaan staan, worden door concertorganisatoren in de gaten gehouden.” Gitarist Jelle Hermans ziet veel speelkansen in Hasselt. “De Muziekodroom biedt podiumplaatsen en ook in cafés komen jonge bands aan de bak.”

Optreden in Spanje

Iets minder positief zijn de jongens van Mothers of Noise. “In Hasselt heerst een ons-kent-ons-sfeertje”, aldus gitarist Francis Tollet. “Jong talent speelt er wel in cafés, maar voor de Muziekodroom geldt een soort barrière. Café Mosquito sluit, dat is een groot gemis. Er trad altijd veel lokaal talent op.” “We speelden op eigen houtje in Spanje”, vertelt bassist Hugo Baert. “We stapten gewoon een café binnen en vroegen of we ’s avonds mochten spelen. We werden er nog goed voor betaald ook.”

Speelkansen

De Lanaakse jongens van Smiling Industries zijn vooral in de omgeving van Maastricht actief. Gitarist en zanger Jerôme Scheren verkiest het Nederlandse publiek boven het Vlaamse. “Nederlanders laten eerder merken of ze ons goed vinden of net niet”, vertelt Scheren. “Op plaatsen waar je weinig mensen kent, vind je ook moeilijker speelkansen en een geïnteresseerd publiek”, besluit hij. Smiling Industries bemachtigde optredens dankzij de wedstrijd ‘Jonge Helden’ in de Maastrichtse Muziekgieterij. De band won een tour in Engeland en mocht spelen op het Bruisfestival in Maastricht.

Meer bands in Ginsert

De voorronde in jeugdcentrum Rondpunt 26 bezorgde Smiling Industries een plaatsje in de finale van Limbomania. De andere gelukkige van de avond was de Genkse groep Midnight Directives. Volgens gitarist Lennart Janssen kan Genk meer podiumplaatsen bieden. “Als beginnende groep kan je op ‘Club Woensdag’ spelen en in het café Camarque. Daar houdt het dan op. In grotere steden kan je meer optreden en een fanbase ontwikkelen.” Janssen heeft ook kritiek op jeugdhuis Ginsert. “Er zouden meer lokale bands moeten spelen. Al het volk dat nu naar Limbomania komt kijken, zie je anders nooit in het jeugdhuis.” Volgens Janssen richt het jeugdhuis zich te veel op metal. “Meer diversiteit in muziekstijl zou daar op zijn plaats zijn”, aldus de gitarist. Ook de vergoeding is vaak een heikel punt. “Mijn andere band Statue bestaat uit 7 muzikanten, maar dan verwachten jeugdhuizen en cafés soms nog dat we gratis spelen.”

Genkse overwinning

Maar liefst twee Genkse bands konden op 29 oktober de jury imponeren en bemachtigden een plaatsje in de finale van Limbomania in Hasselt. Een indicatie dat Genk wel degelijk heel wat talent herbergt. Nu is het aan de stad en organisatoren om deze troef ten volle uit te spelen. Het festival Genk on Stage en het cultuurcentrum C-mine bieden mogelijkheden voor de meer gevorderde artiesten, maar bij beginnende bands is er vooral vraag naar een eerste podiumervaring.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Pieterjan Schraepen, foto’s: Ann-Katrien Van De Velde