Zoveel mogelijk sokken inzamelen voor daklozen. Dat is de missie van de HOS Foundation vzw. “Er zijn op dit moment ongeveer 17 000 mensen dakloos in Vlaanderen. Als we daar al een paar sokken voor verzamelen, kunnen zij zonder koude voeten de winter door ”, vertelt voorzitter Wendy.

"Er was een podcast van De Standaard waarin gezegd werd dat het nogal moeilijk is om in uw kot te blijven als je geen kot hebt. Dat greep aan en zette ons aan tot actie. Een navraag bij de kringloopwinkel leerde ons dat ondergoed en sokken het minst gedoneerd worden aan de daklozencentra.”

Eigen schuif eerst

“Als eerste hebben we in onze eigen schuif gekeken. Daar lagen heel wat sokken die we nog nooit gedragen hadden. Ik ga ervan uit dat bij andere mensen ook zo is. Daarna hebben we de actie vrij snel op poten gezet.”

“Het verloop gaat goed gezien de omstandigheden. Er zijn wel heel wat verzamelpunten weggevallen door de coronamaatregelen. Maar dat wordt gecompenseerd door scholen en grote bedrijven die zich achter ons scharen. Op dit moment zijn er zo’n 150 locaties waar een verzamelbox voor klanten of personeel staat.”

Voor Wendy is het ook belangrijk dat daklozen met diabetes aan sokken kunnen geraken. “Verwondingen aan voeten voelen zij vaak minder snel. Iets simpels als een paar propere sokken helpt dan echt wel.”

Samen sterk

Onder het thema ‘samen sterk’ heeft HOS Foundation vzw ook een designwedstrijd uitgedacht. Daarin kunnen kinderen tekeningen  maken over hoe zij over het thema nadenken.  “Die tekeningen komen vrij vlot binnen. Scholen houden er zelfs klassenacties rond. Eind januari buigt de jury zich er over. Van alle tekeningen kiezen we de mooiste eruit en daar die printen we dan op sokken.”

 

vorige volgende