"Jespo vzw geeft jongeren in en rond Antwerpen de kans om kennis te maken met verschillende sporten", aldus Arne Francq, coördinator van Jespo. Met de slogan 'Gek op sporten' wil de organisatie aantonen dat sport niet alleen draait om prestaties, maar ook om plezier.

"We bieden jongeren tussen 3 en 18 jaar zo'n 30 verschillende sporten aan, waaronder ook wintersporten. Ze kunnen een of meerdere sporten kiezen waaraan ze willen deelnemen. Het is zeker niet de bedoeling om topsporters te creëren. Bij de meeste competitiesporten trainen de sporters verschillende keren per week om in het weekend een wedstrijd te spelen. Die wedstrijd is er niet bij ons. Jespo (Jeugdsport) laat jongeren plezier beleven en kennismaken met sport", benadrukt Arne Francq.

Drempels wegwerken

Jespo focust al sinds haar start vooral op allochtonen en kinderen of jongeren in armoede. Van alle kinderen in Antwerpen t.e.m. 9 jaar, is 56,40 procent allochtoon. "Met ons participatieproject willen we inspelen op deze trend", legt Arne uit. "Die jongerengroepen zijn ook goed vertegenwoordigd in onze organisatie. We willen alle drempels verlagen of wegwerken zodat we niemand uitsluiten."

Meer jongens dan meisjes

Bij het ontstaan van Jespo in 2005 waren er 1792 inschrijvingen, dit seizoen zijn dat er 2487. De organisatie telt ongeveer 60 procent jongens en 40 procent meisjes. Het valt op dat 83,14 procent van de jongeren die deelnemen, jonger is dan 12 jaar. "We doen er alles aan om jongeren ouder dan 12 jaar te bereiken", verzekert de coördinator. Jespo werkt ook met 200 vrijwilligers die zich wekelijks inzetten bij een van de sportgroepen.

Jespo on stage

Zeven sportgroepen nemen deel aan 'Jespo on stage'. Met dat project willen de medewerkers van Jespo de ouders meer betrekken bij de organisatie. "Ouders hebben weinig contact met de lesgevers. Dat moet veranderen. Op zondag 7 maart kunnen deelnemers aan hun ouders tonen wat ze kunnen en ouders hebben de mogelijkheid om de lesgevers en personeelsleden beter te leren kennen.»

Carte blanche

Tijdens de schoolvakanties zijn er geen sportlessen. "Tijdens de vakanties doen de kinderen en jongeren wat ze willen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld met hun ouders op reis gaan. Maar voor de sportieve thuisblijvers organiseren we onder andere sportweken en sportworkshops."

Meer info: www.kindervreugd.be/Jespo_Vzw/Sportaanbod

© 2010 – StampMedia – Laure Van Gestel