ANTWERPEN - De Arenbergschouwberg warmt zich op voor een hele namiddag Kunstbende: dans, muziek, woord en beeld. De organisatie lijkt er klaar voor, maar zijn de kunstenaars dat ook?

Plezier maken

De eerste deur die we openen is er eentje in de danswereld. BTM ook wel gekend als Born To Move, uit Antwerpen is een groep van jongens en meisjes die klaar is om te schitteren. Het enthousiasme spat eraf. “Het is omdat we zo zenuwachtig zijn”, klinkt het in koor. Graciette Zoala (21), de danslerares is een beetje de mama van de groep. Het is een heel diverse groep, de jongste danser is elf, de oudste eenentwintig. Natuurlijk wil ook BTM een prijs winnen, maar het belangrijkste is dat ze er staan. Hoewel de groep nog maar een jaar samen danst, wilden ze toch meteen meedoen aan Kunstbende. Op het podium staan en plezier maken, daarvoor zijn ze hier.

Vriendschap loopt mis

Charlotte Valcke, Soetkin Soulliaert en Pauline van Hove uit Brugge brengen met hun dans 'Memories' een speciaal verhaal. Wat ze brengen gaat over vriendschap en hoe die kan mislopen. Een dans over drie beste vriendinnen die elkaar verliezen en dan terug op zoek gaan naar elkaar. Gelukkig is het allemaal maar een verhaal en zijn de meisjes altijd al goede vriendinnen geweest. Het is de eerste keer dat ze samen op het podium staan, maar dat schrikt hen zeker niet af.

Strenge jury

Niet iedereen is zenuwachtig. Zo zijn er de jongens en meisjes van 'Met merk en vos'.  “We zijn helemaal niet zenuwachtig, onze film is toch al af”, stellen ze ons gerust. Zij maakten het afgelopen jaar al meerdere filmpjes die je online kan bewonderen. Dat de jury streng zal zijn, daar zijn ze zeker van, maar Thomas Vermijlen, Jim Collet, Scooters Vetters en Tine Van De Velde vormen een goed team dat weet waar het mee bezig is. Als je zin hebt om even te lachen, kan je hun imitaties van vrienden of andere verzonnen personen altijd bewonderen op Youtube.

Niet om te lachen

De ene maakt filmpjes om te lachen, de andere om de wereldproblemen aan te kaarten. Dat het niet altijd grappig moet zijn, bewijzen de broers Nathan en Fabian Hermans en hun vriend Imre Liessens. Hun film 'Resolutie 4554' gaat over een noodplan opgesteld door de VN omdat overbevolking een te groot probleem wordt. De afloop van de film is niet al te best, maar de jongens geven toe dat ze denken dat het niet echt zo'n vaart zal lopen. Ook FrixFrox maakte eerder al filmpjes die je op Youtube kan bekijken.

© 2013 – StampMedia - Thelma Remmerie – foto: Vincent Tillieux


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 10/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 10/03/2013