De Engelse voetbalploeg Manchester United jaagt op zijn twintigste landstitel. Doel is vooralsnog het winnen van een treble. Zoals altijd ligt er concurrentie op de loer die eveneens de premier league-titel in de wacht wil slepen. Zo dingen onder andere Chelsea en Liverpool mee naar de landstitel.

Vorig seizoen brak United het record in aantal premier league-titels met 19 landstitels, één meer dan concurrent Liverpool.

Old Trafford

De club werd opgericht in 1878 en heette toen Newton Heath L&YR FC, pas in 1902 werd het officieel Manchester United. In 1908 startte de bouw van een eigen sportstadion, Old Trafford, met een capaciteit van 80.000 zitplaatsen. Pas in februari 1910 werd de eerste match gespeeld, toen tegen Liverpool. Manchester won in dat jaar zijn eerste premier league-titel.

In 1939 werd het aantal zitjes uit veiligheidsoverwegingen teruggedrongen tot 67.000. In het seizoen 2006-2007 werd het gerenoveerd tot het bijna zijn vroegere capaciteit bereikte. Met 76.000 zitplaatsen is Old Trafford daardoor het grootste premier league-stadion, op het Wembley-stadion na.

Drama München

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Old Trafford gebombardeerd. Aan het einde van de oorlog en tijdens de heropbouw van het stadion tekende coach Matt Busby een contract voor vijf jaar bij de club, het startschot voor de succesjaren van United. De spelers onder leiding van Busby, werden in de volksmond de 'Busby Babes' genoemd. In 1958 slaat voor United opnieuw het noodlot toe. Een vliegtuig crasht in München waarbij 8 spelers om het leven komen.

Busby Babes en holy trinity

In de jaren 60 stelde Busby een succesvolle ploeg samen met één van de beste trio's in de geschiedenis van het voetbal: Bobby Charlton, George Best en Dennis Law. Met de hulp van het onoverwinnelijke trio, sleepte Busby in 1968 de Europacup I (nu Champions League) in de wacht. Dit leverde hen meteen de bijnaam 'holy trinity' op.

In de jaren 70 nam Matt Busby ontslag, waardoor de ploeg een terugslag maakte. Ze degradeerde naar tweede klasse in 1974. Een jaar later promoveerde ze echter terug naar de toenmalige Division 1. In 1986 tekende Alex 'Fergie' Ferguson bij United. Zijn aanpak leverde moeizaam resultaat, maar in de jaren 90 plukte Manchester hiervan de vruchten.

Alex Ferguson en Cantona

Ferguson ging de concurrentie met Liverpool aan in de strijd om de meeste landstitels. Toen Division 1 in het seizoen van 1992 veranderde in Premier League won United zijn eerste titel. Ferguson had nog voor het einde van het seizoen Eric Cantona gestrikt en dankzij hem won United de titel. Ook de overwinning in de Europacup II (nu Europa League) in 1991 sleepten ze in de wacht.

Later werd Cantona voor 8 maanden geschorst wegens een opstootje met een fan. In dat jaar viel de ploeg niet in de prijzen. Toen in 1996 Cantona opnieuw het veld betrad, reeg United de prijzen aaneen. Ook toen Cantona een jaar later de ploeg verliet, bleef het overwinningen regenen. Ferguson had immers de ideale ploeg rond zich verzameld.

In het seizoen 1998-1999 won United de felbegeerde treble. Zowel de landstitel, beker als Champions League kwam op het palmares van de ploeg te staan.

Tussen 2000 en 2005 won Manchester 3 titels en 1 beker. Nadien duurde het tot 2007 tot United opnieuw in de prijzen viel. Ze konden de double op hun naam schrijven en het jaar nadien konden ze deze opnieuw verzilveren. De grote ster tijdens het hele seizoen was Edwin Van Der Sar. Hij stopte de beruchte penalty van Nicolas Anelka waardoor United won van Chelsea met 6-5. United was de te kloppen ploeg in de Premier League. Vorig seizoen hadden ze het record beet met 19 landstitels en dit jaar hopen ze dat te verbreken.

Concurrentie

Uiteraard geniet Manchester United door haar record heel wat concurrentie. Er zijn immers verschillende ploegen die graag dit seizoen de landstitel in de wacht willen slepen. De grootste concurrent is stadsrivaal Manchester City met wie United voorlopig de eerste plaats deelt. Ook Chelsea vormt echter een geduchte concurrent. Manchester City wil na 42 jaar dolgraag de titel winnen, terwijl Chelsea zint op wraak.

Liverpool is sinds kort trofeeloos en hoopt United bij te benen in zijn 19 landstitels. Arsenal, dat twee weken geleden verloor met 8-2 tegen Manchester United, wil daarentegen ook nog eens proeven van de Premier League-titel. Sinds kort is bovendien ook Tottenham Hotspur een kaper op de kust.

© 2011 – StampMedia – Kevin Hendriks