Met de hits 'I’m a Bird' en 'Endlessly Be Together' sloeg Marco Z zijn vleugels uit. Drie jaar en een 'MIA voor beste doorbraak' later, opent hij de dertiende editie van Genk on Stage. Ietwat onwennig, maar toch sympathiek werpt hij net voor zijn optreden een blik op de de Main Stage, waar dit jaar onder andere ook Novastar en Admiral Freebee hun ding zullen doen. “Amai dat is een groot podium”.

Wat betekent optreden op Genk On Stage voor jou?
Marco Z: "Dit stadsfestival is altijd wel iets speciaals geweest voor mij. Ik ben hier al heel vaak geweest, niet enkel als artiest maar ook als bezoeker. Het voelt heel vertrouwd aan omdat je kan inschatten wat de sfeer en omgeving zullen zijn. "

Je stelt op Genk on Stage je tweede plaat voor. Die bevat zowel ruwe songs als de typische folkpop die we van jou gewend zijn. Vanwaar de keuze om een mix te brengen?
"Na mijn eerste plaat was ik eigenlijk nog niet helemaal uitgeschreven. Ik wou de singer-songwriter in mij aan het publiek tonen, vandaar dat ik de drang voelde om een tweede plaat uit te brengen. Dankzij mijn eerste plaat heb ik veel ervaring kunnen opdoen. Ik wist dus wel ongeveer welke richting ik uit wilde. Terwijl ik voor de eerste plaat vooral samenwerkte, had ik bij de tweede plaat meer verantwoordelijkheid. Het feit dat je de eindbeslissing hebt over je eigen plaat geeft wel een ander gevoel."

Die tweede plaat, 'Hold me like the world is ending', heeft ook een speciale titel. Vanwaar die keuze?
"Dat is een titel van een nummer dat me plots te binnen schoot. Ik vond dat wel passen bij de hele plaat. De titel behandelt verschillende thema’s zoals technologische vooruitgang, persoonlijke ontwikkeling en het streven naar erkenning."

Met welk gevoel ga je vandaag optreden?
"Ik hoop vooral dat ik ontspannen zal zijn en dat ik me goed ga voelen. Hopelijk gaan de zenuwen daar geen stokje voor steken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik mijn nummers zo goed mogelijk bij het publiek zal overbrengen. Iedereen ervaart muziek natuurlijk op een andere manier, maar een lach en een traan bij de mensen teweeg brengen, dat zou wel mooi zijn."

En zijn er bepaalde rituelen die je voor elk optreden uitvoert?
"Ik ben niet echt bijgelovig, maar voordat ik het podium op moet, drink ik wel saliethee met veel honing. Dat helpt mij goed. Ik probeer ontspannen toe te leven naar het moment en even goed te focussen."

© 2015 – StampMedia/Stoorzender- Verdiana Tedeschi; foto: Catho De Rore


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 26/06/2015