De maximumfactuur in het kleuteronderwijs noopt scholen ertoe om de hand op de knip te houden. Sinds september 2008 bedraagt een schoolrekening jaarlijks ten hoogste twintig euro. Tot groot jolijt van de ouders, maar Antwerpse kleuterscholen vinden de maximumfactuur maar niets.

"Door de maximumfactuur vallen veel leuke uitstappen in het water", vertelt Ingrid Dessoy, directrice van Basisschool De Dames. "Wij gaan al enkele jaren niet meer zwemmen en het abonnement op het educatieve kleutertijdschrift Doremi hebben we opgezegd." De kleuterschool zoekt naar goedkopere alternatieven om de kleuters te vermaken. "Dit jaar hebben wij al een grote sportdag georganiseerd buiten de school, maar we proberen zo veel mogelijk om binnen de schoolmuren te blijven. Uitstapjes naar de kinderboerderij en het park zijn heel interessant, omdat het ons niets kost. Kleuters mogen gratis met de tram en de bus rijden."

Maximumfactuur moet hoger

Dessoy gelooft in het nut van de maximumfactuur, mits een kleine aanpassing. "Ik wil de factuur niet afschaffen, maar ik vraag wel om het maximumbedrag op te trekken naar vijftig euro." Directeur Hans Téblick van de Kleine Jacob stelt zelfs zestig euro voor, even veel als in de lagere school. Maar de scholen krijgen amper inspraak. "Alleen vorig jaar kregen we bezoek van het ministerie met de vraag hoeveel we elk jaar uitgeven aan uitstappen", legt Dessoy uit.

Soms kunnen scholen de uitgaven moeilijk doorschuiven naar de ouders. "Vlak voor de paasvakantie hebben wij een paasfeest georganiseerd. Veel culturen vieren Pasen thuis niet, chocolade-eitjes kosten geld en dat durven we de ouders niet vragen", vertelt Dessoy.

Niet minder activiteiten

De directie van de Kleine Jacob laat de maximumfactuur niet aan het hart komen. "In tegenstelling tot andere scholen snoeien wij niet in de activiteiten. Bij ons springen de school en het oudercomité bij. Ik vind niet dat de kleuters en leerkrachten het slachtoffer van de maximumfactuur mogen worden", stelt Téblick. Daarom probeert de kleuterschool overal een mouw aan te passen. "Vorig jaar zijn we naar de dierentuin van Antwerpen geweest. Grootouders en ouders hebben ervoor gezorgd dat iedereen via een abonnement binnen kon. De Kleine Jacob is een creatieve school. De deuren staan altijd open voor iedereen."

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Jurgen Van de Brande en Xander Quadens