In de gemeentelijke sporthal van Meerhout vond op woensdag 24 februari voor de eerste keer een sportnamiddag voor personen met een handicap plaats. De deelnemers leefden zich uit in de sporten curling en boccia. De grote opkomst wees op een grote behoefte aan sportgelegenheid voor gehandicapten.

Samen met de gemeente Meerhout organiseerde IE-sport (vereniging voor infantiele, encefalopatie, hersenverlamming vzw) uit Herentals een g-sportnamiddag. Er waren negen verschillende organisaties aanwezig wat resulteerde in 62 deelnemers en 21 begeleiders.

Lies Gielis (19) leerling uit MPI Oosterlo heeft een mentale handicap: “Curling vind ik het tofst. We hebben een paar keer gewonnen en we speelden in groepjes van twee. Ik doe nog veel andere sporten. Op dinsdag ga ik naar de atletiek, op zaterdag speel ik basket en op zondag tennis.”

Begeleiding

De sportnamiddag is heel belangrijk voor personen met een handicap. Jo De Becker van IE-sport Herentals: “Er is niet alleen het fysieke aspect maar ook het mentale belang. Zo’n activiteit betekent een vernieuwing voor hun wereld en het sociale contact is een must voor een geslaagde activiteit. Voorwaarde om mee te kunnen sporten is dat de deelnemers een begeleider bij zich hebben. Het is onmogelijk om iedereen tegelijkertijd te helpen en de mensen moeten er zoveel mogelijk plezier aan beleven.”

Nauwe samenwerking

De activiteit kon op veel deelnemers rekenen. De Becker: “Ik heb ook meegewerkt aan de sportdagen die de provincie georganiseerde. Maar die krijgen veel minder respons dan deze van vandaag. Bovendien vinden de provinciale sportdagen dikwijls in het weekend plaats en dan draaien de provinciediensten op halve kracht waardoor ze minder begeleiders vinden. Deze namiddag kent veel meer succes dankzij de rechtstreekse communicatie met de gemeente.”

Boccia?

Boccia is te vergelijken met petanque. Het is een werpspel waarbij zes blauwe en zes rode rubberen ballen gebruikt worden. De doelbal is wit. Bovendien mag je zowel je handen als voeten gebruiken om je bal zo dicht mogelijk bij de doelbal te krijgen. En voor de mensen die een zware beperking hebben, bestaat er een speciaal hulpstuk. Het is een buis waardoor de bal van aan de kin tot op de grond kan worden gerold. Een begeleider helpt dan om de buis in de juiste richting te sturen. Curling is een precisiesport die wordt gespeeld op een mat in plaats van op het ijs. Ook hierbij zijn hulpstukken beschikbaar voor mensen met een zwaardere beperking.

Het materiaal dat werd gebruikt, is afkomstig van de IE-sportclub. “De dingen die nodig zijn voor curling hebben we in bruikleen omdat er nog niet genoeg geld is om ze aan te kopen. De materialen van boccia zijn wel van ons,” zegt Jo De Becker.

© 2010 – StampMedia – Lizelotte Stroeckx