© Pexels

Kinderen vanaf zes jaar moeten nu ook op publieke plaatsen en op school een mondmasker dragen. Niet iedereen lijkt daar tevreden mee te zijn. Wat vinden psychologen van die mondmaskerplicht en nog belangrijker: wat vinden de kinderen zelf?

“Het zit niet goed en het is warm. Sommige klasgenootjes kunnen niets meer zien omdat hun brilglazen aandampen”, zegt Gitte (7) uit Erpe-Mere. Haar ouders willen om privacyredenen liever niet dat haar achternaam vermeld wordt. Gitte zit in het tweede leerjaar en vindt het dragen van een mondmasker niet fijn. Ze begrijpt ook niet goed waarom ze het moet opzetten.

Het overlegcomité besliste vorige week vrijdag dat nu ook kinderen vanaf zes jaar een mondmasker moeten dragen. De regel geldt tot en met de kerstvakantie, die ook nog eens met een week vervroegd is. Zesjarigen moeten een mondmasker dragen op plekken waar dat voorheen ook voor iedereen boven de twaalf jaar verplicht was.

Je kan kinderen motiveren om een mondmasker te dragen door bijvoorbeeld leuke motieven of kleurtjes te kiezen. Maar maken de meeste kinderen er nu daadwerkelijk een probleem van? Kinderpsychologe Gwenda Lens denkt van niet: “Uit het oog van kinderpsychologe en uit mijn ervaringen met de kinderen die ik zie met een mondmasker, vind ik niet dat ze een probleem maken van het feit dat ze een mondmasker moeten dragen. Ik heb nog geen enkel kind horen klagen.”

Dat de kinderen blij zijn als ze het mogen afzetten is normaal, want dat zijn volwassenen ook. “Kinderen aanvaarden in het algemeen vrij snel dat ze een mondmasker moeten dragen. Ze maken er geen probleem van.”

“Jonge kinderen herkennen elkaars gevoelens door hun gezichtsuitdrukkingen”

Tineke Van Eetvelde, ook psychologe, vindt wel dat de mondmaskerplicht bij jonge kinderen niet te lang mag duren. “Jonge kinderen herkennen elkaars gevoelens door hun gezichtsuitdrukkingen. Het is heel belangrijk dat ze dat kunnen blijven doen”, klinkt het. Ook de taalverwerving komt dit niet ten goede. Jonge kinderen leren nog veel nieuwe woorden bij door lipbewegingen te imiteren van hun juf of meester.

De tweeling Milan en Matteo Van Mulders (9) gaan naar school in Aalst. Zij dragen al sinds begin vorig schooljaar een mondmasker. Milan en Matteo zijn het inmiddels gewend en begrijpen waarom ze het moeten dragen. “Wij dragen ons mondmasker zelfs wanneer het niet verplicht is. Zo is het virus snel weg”, zeggen ze in koor.


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 08/12/2021.

vorige volgende