Donderdagochtend meldt Het Belang van Limburg  dat kunstenorganisaties Alden Biesen Zomeropera, Kunstencentrum België en Muziekodroom, het muziekcentrum in Hasselt, een definitief ongunstig advies kregen. Zij verliezen dus hun subsidies voor de periode van 2017-2021. Onze reporter Charlotte (22) richt zich daarom tot minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). "Ik wil u op het hart drukken dat u met een eventuele sluiting alle Limburgers diep zou raken."

Geachte minister Gatz,

Zonet vernam ik dat de Muziekodroom, het geliefde muziekcentrum in Hasselt, een definitief ongunstig advies kreeg en haar subsidies voor de periode van 2017-2021 verliest. Maar u kan blijkbaar de knop nog omdraaien. Ik wil u vragen dat te doen, en u op het hart drukken dat u met een eventuele sluiting alle Limburgers diep zou raken. Sta me toe dat even toe te lichten.

In het verre Hasselt, de hoofdstad van Limburg, is het belang van de Muziekodroom voor de jeugd (en enkele hippe ouderen) niet te onderschatten. Hasselt is een opkomende studentenstad, ziet u, maar we hebben allerminst de allure om in de voetsporen van Leuven of Gent te treden. U heeft ongetwijfeld al gehoord van het 'Limburggevoel', een gevoel waar ikzelf en al mijn Hasseltse medestudenten over mee kunnen spreken. Wij hechten erg veel belang aan gezelligheid, plezier maken in kleine groepen. Wij houden niet van onpersoonlijke, grote gebeurtenissen. Wij klonteren samen op plaatsen zoals de Muziekodroom, dicht bij elkaar met allen een biertje in de hand, om te genieten van opkomend of al gevestigd muzikaal talent. Dan praten we over onbenulligheden en lachen we het verdriet van de harde, koude buitenwereld hartelijk weg.

Deze regeringsperiode wordt gekenmerkt door harde besparingen, gekibbel over kerncentrales, leger in de straten. De begroting wordt gedragen door onevenredige bijdragen van de middenklasse. Cultuur stelpt de wonde van de teleurstelling die ons collectief treft. Wij, Limburgers, kijken met plezier uit naar de eerstvolgende kunsttentoonstelling in Z33, een zwoele donderdagavond in club Forty Five of een intiem concert in onze geliefkoosde Muziekodroom. Maar het lijkt wel alsof er geen plaats meer is voor lichtzinnigheid.

Hasselt leeft wel degelijk, maar we vergeven het u maar moeilijk als u zou snijden in ons bescheiden maar zeer degelijk cultuuraanbod. Omdat u, als minister van Cultuur, het laatste woord heeft over deze beslissing, vraag ik u (traag) maar zeker om dit betoog zeker in overweging te nemen. U bent bij machte om de jeugd te laten zien dat cultuur noodzakelijk is, dat er altijd plaats moet zijn voor ontroering, ongeacht wat er in de wereld gebeurt.

Wij, Limburgers, vinden troost, emoties en ontspanning in onze Muziekodroom, en hopen vurig dat u dat begrijpt.

Hoogachtend
Charlotte Goeyers

© 2016 - StampMedia - Charlotte Goeyers


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg op 28/04/2016