© Furia

Voor Nationale Vrouwendag, die in 1972 voor het eerst werd georganiseerd door feministische denktank Furia, schrijven deze vrouwen een brief naar het meisje in zichzelf. Dit jaar wil Furia het belang van betaalde en onbetaalde zorg benadrukken en hoe dit disproportioneel een effect heeft op vrouwen die het minder breed hebben en een migratieachtergrond hebben. Wij trokken dit groter, naar de zorg voor jezelf.

Wat had je nu tegen je vijftienjarige zelf willen zeggen? Opgroeien, thuishoren, jezelf graag zien. Het is niet vanzelfsprekend wanneer je vijftien jaar oud bent. Maar de overkoepelende boodschap lijkt te zijn: "Het komt wel goed met jou."

===================================================================

© Kawtar Ehlalouch

Kawtar Ehlalouch - radiopresentatrice MNM

 

Lieve Kawtar

Ik weet dat je eigenlijk niet veel snapt van de wereld. En dat je eigenlijk niet goed snapt hoe jij past in die wereld. En dat maakt je onzeker terwijl het niet nodig is. Want ik snap het intussen wel. Iemand zoals jij was bijna nergens te bespeuren. Niet in de klas. Niet voor de klas. Niet op tv. En ook niet op de radio. Frustrerend, I know.

Maar maak je daar maar geen zorgen over. Geniet van het leven van een vijftienjarige, want dan zijn zorgen nog maar zo groot als beslissen welke oorringen je nu eigenlijk aan wil doen. Maar ga please niet voor die lelijke groene. Not your color girl.

Los daarvan. Je bent een harde werker, ook al denk je dat je niets kan. Maar ik kan je eigenlijk al iets verklappen: over zeven jaar vul jij de lege plaats op die jij zelf nooit gevuld hebt gezien. En daarmee maak je ook je grote droom waar. Warm die stembanden maar al op.

Veel liefs, je oudere zelf x

===================================================================

© Dalilla Hermans / Instagram

Dalilla Hermans: schrijfster / columniste Standaard magazine

 

Hey Dal,

ik weet dat je even moeilijk zit. Dat je niet weet wie je bent of moet zijn. Dat je identiteit en je plekje in de wereld momenteel warrig zijn. Weet dat dat ooit helderder wordt. Er komt een tijd waarin je wél gaat weten wie je bent. Niet meer bang gaat zijn om dat hardop uit te spreken.

Er komt een tijd waarin je zwart-zijn minder zwaar zal voelen, en je een sisterhood zal ontdekken die je wereld zal opengooien. Al die grootse dingen die je wil doen zullen niet lukken. Je gaat nog heel vaak 'nee' horen. Maar weet dat die 'nee' je nooit klein zal maken. Dat je je ertegen zal verzetten en uiteindelijk genoeg 'ja' zal opeisen om toch verschil te maken.

Wees geduldig maar blijf duwen. Wees niet zo gruwelijk streng voor jezelf. Je bent best mooi. Je lijf mag er zijn, je emoties ook. Je bent niet zo alleen als je soms denkt. De wereld gaat nog lelijke dingen doen, maar jij gaat daar door geraken. Je gaat kinderen krijgen die je gaan wegblazen. Je gaat diepe, diepe liefde vinden. Niet zo wanhopen dus, het komt goed.

You are loved.

===================================================================
 

© Jitske van de Veire

Jitske van de Veire: woordvoerder Wel Jong Niet Hetero / manager Wakko Gent & Antwerpen / body positive activiste

 

Lieve Jitske,

Vijftien jaar zijn is veel, je hebt net ontdekt dat je op vrouwen valt, en die zoektocht begint nu.

Geniet ervan, val, wordt verliefd, laat je hart breken, huil, maar besef: dit maakt je alleen maar sterker.

Je houdt van vrouwen, en geloof me: ze houden ook van jou.

Je bent onzeker over je lichaam, je denkt dat je borsten te groot zijn, dat je buikje te veel over je broek hangt.

Vergelijk je niet met elke mooie meid op de speelplaats, maar besef dat jij ook die mooie meid bent.

Je bent een meisje met haar eigen mening, met de drang om iets te betekenen, en soms ben je bang dat je veel bent.

Maar ik beloof je dit: daardoor zal je het nog ver schoppen.

Zal je mensen kunnen inspireren, en zo ook jezelf.

Je gaat nog zoveel leren, je staat aan het begin van jezelf.

Van wie jij bent.

Je wordt nu de vrouw die je ooit zal zijn.

En omarm alles wat daarbij komt.

Want het is zo schoon.

Gij zijt zo schoon.

Ik ben trots op u.

===================================================================

© Serine Ayari / Instagram

Serine Ayari: actrice / comédienne

 

Die eikel die je op de speelplaats uitlacht van dikzak en waar iedereen mee lacht? Wel, op een dag ga jij zien dat hij de afwasser is van een restaurant waar je aan het eten bent. Hij gaat je niet herkennen, maar jij hem wel. En je gaat zo blij zijn. Want dat wordt ook het eerste etentje dat je betaalt met het geld dat je verdiende aan comedy, die droom die je al zo lang hebt. De komende jaren worden niet makkelijk, maar ik beloof het ...

Het komt goed.

===================================================================

© Raia Marie-Laura / Instagram

Raia Maria-Laura: freestyle fotografe / plussize model / creative director

 

Be yourself. Wees zelfzeker.

Trek u niet zo veel aan van wat anderen zeggen. Jouw kracht is ‘jezelf zijn‘. Doe waar je lekker zin in hebt en geniet meer van het leven. Geloof in jezelf en alles is mogelijk zolang je er hard genoeg voor werkt en in jezelf gelooft.

Ik wou dat ik op vijftienjarige leeftijd dit te horen had gekregen!

===================================================================

© Saar Niragire / Instagram

Saar Niragire: actrice

 

Ik vind dit een moeilijke vraag. Zoveel dat ik zou willen zeggen en tegelijkertijd wil ik niet te hard beïnvloeden.

Want op mijn vijftiende was ik best tevreden en mooi aan het bloesemen. Ik studeerde toen kunst, en had mijn eerste echte vriendje. Ik had toen bijna op elke dag van de week een hobby. Ik denk dat ik rond die leeftijd erg goed in mijn vel zat. Natuurlijk waren er ook moeilijkheid en onzekerheden. Daarom wil ik als tip meegeven:

- Wees niet altijd zo hard voor jezelf.

- Het is oké om niet te weten wat je eigenlijk wilt doen. Je hebt tijd om te ontdekken.

- Je hoeft niet altijd iedereen gelukkige te stellen. Dat is niet jouw verantwoordelijkheid.

- Je hebt vrienden in allerlei soorten en maten en vele zullen mimen en gaan. Het is best oké om niet met iedereen een sterke band te hebben. Je zult nog zoveel interessante mensen ontmoeten die jouw leven een prachtige toevoeging zullen geven.

- Geniet van JOUW moment. Het gaat allemaal zo snel.

===================================================================

© Sabine Peeters

Sabine Peeters: journaliste / schrijfster / make-up artieste / body positive activiste.

 

Jouw gevoelens zijn valide.

Je voelt niet te véél, je trauma's zijn niet jouw schuld, jij hebt het recht om plaats in te nemen in deze maatschappij. Luister naar anderen, maar laat ook jouw stem horen.

Reageer je frustraties en verdriet niet af op je lichaam, het doet zoveel voor je, ook al lijkt het niet altijd zo. Misschien ziet het er niet uit zoals men zou willen, misschien functioneert het niet altijd op en top, maar het doet zijn best, en daar mag je soms wel even bij stil staan.

Zoek je waarde niet in relaties, het zet een nodeloze druk op verhoudingen die misschien niet helemaal zo constructief zijn.

Jij, jij mag eisen stellen, waarden en normen hanteren, geliefd zijn.

Stel je er geen vragen bij.

Nogmaals: jij mag geliefd zijn.

===================================================================

Chrostin © Hripsimè Arutunian

Christina de Witte (Chrostin): cartoonist / illustrator

 

Dag Christina,

Hoe gaat het met je? Ik schrijf je vanuit de toekomst, bijna tien jaar later. Raar, hé? Er is heel wat dat ik je wil zeggen. Heb je even?

Als je recht tegenover me zou zitten, herkende ik je vast niet. Je laat je meeslepen door een paar meisjes die geobsedeerd zijn met uiterlijk en gewicht. Schommelend tussen jaloers en arrogant, de commentaar raakt je keer op keer.

Ik wil niet zo’n extra stem zijn in je hoofd die je zegt wat je vooral niet mag doen. Maar je moet stoppen. Stoppen met in een voorgemaakte vorm te willen passen. Stoppen met je armhaar te scheren omdat een paar sukkels dat zeiden. Stoppen met je Aziatische kenmerken te verstoppen omdat je zo ‘Vlaams mogelijk’ wil lijken. Stoppen met je enthousiasme in te perken omdat een pessimistische stem in je omgeving je licht probeert te dimmen.

Stop jezelf te snoeien met een botte heggenschaar. Het doet alleen maar meer pijn, elke keer opnieuw.

Ook: je hoeft heus niet zo kwaad te zijn op de wereld. Je beseft het nog niet, maar je staat op het punt om (kleine) keuzes voor jezelf te maken. Hoewel je nog drie jaar op de middelbare schoolbanken moet vertoeven, jouw neus staat al in een bepaalde richting. De weg naar onafhankelijkheid lijkt ver, maar je bewandelt ‘m nu al.

Je bent best grappig: houd dat alsjeblieft vast. Later komt dat nog van pas, vertrouw me. Die eye rolls komen van mensen die cynisch in het leven staan, maar zo ben jij niet. Jij bent jij. Geloof het of niet: je hebt alles in je om de vrouw te worden die je later wil zijn en zien. Je kan geen ‘nee’ zeggen maar er gaan momenten komen dat je het op een harde manier leert.

Je worstelt, dat weet ik. Je navigeert je in een levensfase waar je identiteit, je uiterlijk en mentale staat (nog) niet op dezelfde lijn liggen. Maar ik beloof je dat het beter wordt. Je gaat een onconventionele weg op, omarm de zoektocht. Laat je meeslepen door hetgeen waar je hart van gaat zingen.

Want ik garandeer je dat alles goed komt.... als je die botte heggenschaar maar weggooit.

Liefs, 24-jarige jij.

===================================================================

© Hinda House / Instagram

Hinda House: zangeres / freelance journaliste

 

Ik zou tegen mijzelf zeggen: De rest doet ook maar wat, dus als zij zeggen dat je iets niet kan, maar je wil het toch proberen,  doe het dan gewoon. Want... de rest doet ook maar wat.

===================================================================

Assita Kanko - © Jeroen Hanselaer

Assita Kanko: Europees parlementslid N-VA

 

Als ik nu met mijn ‘vijftienjarige zelf’ kon praten, dan zou ik willen zeggen dat ze goed bezig is. Dat ze hard moet blijven werken op school en trouw aan zichzelf moet blijven. Onbevreesd ben ik altijd gebleven. Natuurlijk ben ik soms bang voor dingen. Maar ik probeer dat gevoel om te buigen. Om te zetten in kracht. Ik probeer te denken in kansen. En dat wil ik alle meisjes en vrouwen meegeven. Als het even niet meer mee lijkt te zitten, als je denkt dat je iets niet kan; onderschat jezelf niet en blijf leren, blijf je inspireren. Dankzij onderwijs ben ik ontkomen aan het lot om vele kinderen te baren en aan het lot geen ander recht dan het aanrecht te kennen. Ik kan mijn eigen keuzes maken, mijn eigen centen verdienen en mijn eigen leven leiden.

En ik blijf hard werken. Ik wil de grote zus zijn voor mijn vijftienjarige zelf. En voor alle andere vijftienjarigen: laat je inspireren, blijf je verwonderen. Want elk meisje heeft potentie. Ook als dit niet wordt erkend door haar omgeving. Wees ontembaar.

Wees vrij.

===================================================================

Johanna Pas - © Brigitte Boffin

Johanna Pas: uitbater LGBT-boekenhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen

 

Beste 15-jarige Johanna,  

Je heet officieel nog Marleen, maar in je hoofd heb je al vele andere namen gehad. Over 20 jaar zal je eindelijk de moed hebben om je naam definitief te veranderen naar een naam die je mooier vindt en beter bij je vindt passen.

En over dertig jaar zal je erin slagen om achter je te laten wat je wil vergeten. Je zal de namen van de pesters niet meer kennen en hun gezichten zullen verdwijnen in de mist. Je zal doen waar je als kind al van droomde: boeken schrijven, boeken verkopen, voor een publiek staan. En je zal houden van een vrouw die ook van jou houdt en niet vruchteloos op zoek gaan naar liefde waar die niet te vinden is.

Je zal nog steeds vechten voor een betere wereld. Want wat ze je vertellen klopt niet: jij zal je idealen niet verraden als je ouder wordt. Je zal niet kiezen voor de gemakkelijke weg. Je zal alleen leren er niet meer aan kapot te gaan en niet meer zo moe te worden van de onderdrukte woede. Je zal handen en voeten hebben, en die zal je gebruiken voor wat je het beste kan.

En je zal kanker overleven en ontdekken dat je meer moed hebt dan je altijd had gedacht.

===================================================================

vorige volgende