“Via familie kwam ik in het drugsmilieu terecht”, zo vertelde A.E.I. op de correctionele rechtbank van Brussel. De Nederlander riskeert een celstraf van dertig maanden voor het bezit en de verkoop van cocaïne en voor witwaspraktijken. De man verkocht tussen december 2016 en mei 2017 drugs in de omgeving van Liedekerke en Affligem en heeft zijn misdrijf bekend.

“Het was bedoeld als een avontuur”, zei A. in de correctionele rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Aan dat avontuur kwam een einde op 4 mei 2017. De man werd toen opgepakt in Liedekerke. De politieagenten vonden zijn wagen met Nederlandse nummerplaat verdacht, waarna ze het voertuig controleerden. In de wagen vond de politie acht gram cocaïne, 1175 euro en twee gsm’s.

Op die gsm’s zijn na verder telefonisch onderzoek drugsgerelateerde berichten gevonden. De politie heeft ook drugsgebruikers ondervraagd die hun cocaïne kochten bij A. Een ervan was een vrouw die aan de politie verklaarde dat ze een jaar lang elke dag een gram cocaïne kocht van de man. 

“Niks te doen”

“Ik had niets te doen in Nederland”, getuigde A. voor de rechtbank. De man was werkloos en leefde van een uitkering. Hij had het niet erg breed. Om aan extra geld te komen, begon hij te dealen. “Het was een bijverdienste. Ze belden mij vier tot vijf keer per dag op voor een drugslevering.”

De man zou in vijf maanden tijd tweehonderd ritten hebben gedaan. Na elke levering gaf hij het geld aan een verre neef en kreeg daar een deel van. Het parket Halle-Vilvoorde berekende dat de hele drugsaffaire zo’n 19700 euro zou hebben opgeleverd. Volgens het parket zou A. dat geld hebben witgewassen.

Via familie

De man kwam via zijn familie in het drugsmilieu terecht. De verre neef K.A. vroeg A. om voor hem te komen werken in Brussel. Hij begon als chauffeur voor drugsdealers, waardoor hij van kortbij kon leren hoe je cocaïne moest verkopen. Na een tijd mocht A. zelfstandig cocaïne dealen.

In die beginperiode betaalde zijn neef voor een hotel in Brussel. Dat veranderde toen A. in contact kwam met een andere dealer die voor zijn neef werkte. De Nederlander verbleef voor steeds langere periodes in België, en ging op een appartement samenwonen met de andere man.

Het appartement bevond zich vlakbij de E40 in Affligem en werd betaald door de neef van de man. De twee drugsdealers konden hun cocaïne zo makkelijk aanvoeren vanuit Brussel en verkopen in de omgeving van Affligem. Het vonnis is op 18 januari.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 15/01/2017

vorige volgende