'The Clash of the Cover Bands' is in de afgelopen zeven jaar uitgegroeid tot de grootste bandcompetitie van Nederland. In 2011 nemen ook Belgische en Luxemburgse bands deel. Groepen kunnen zich nog tot 1 augustus inschrijven.

De zoektocht naar de beste en populairste coverband van de Benelux gaat in september van start. Voor het eerst nemen ook Belgische en Luxemburgse groepen het op tegen hun Nederlandse concurrenten. "In de voorrondes starten ongeveer 250 bands uit drie regio's van Nederland en 50 bands uit België en Luxemburg", vertelt initiatiefnemer John Van den Borne. "Per regio gaan zestien bands naar de regionale halve finales en acht naar de regionale finale. Elke finalist krijgt een livesingle met broadcast videoclip." Per regio stromen vier winnaars door naar de internationale, halve finales in Poppodium De Vorstin in Hilversum en 013 Tilburg, waar vier bands uit België en Luxemburg de strijd zullen aanbinden tegen twaalf Nederlandse bands. De vakjurywinnaar en de publiekswinnaar uit de finale krijgen een cd-contract met videoclip met distributie en plugging in de Benelux en een tour van twintig optredens.

Veel coverbands in België

"Al jaren krijgen we veel aanmeldingen uit België en Luxemburg, maar helaas konden we hier tot nu toe niets mee", vertelt organisator Van den Borne. "Vanaf nu geven wij ook deze bands een kans in de vernieuwde, internationale bandcompetitie 'The Clash of the Cover Bands - The BENELUX Edition'. Dit jaar komt eenvierde van de kandidaten uit België en Luxemburg. Als de vraag toeneemt, kan dit percentage in de komende jaren nog stijgen."

Van den Borne hoopt dat met dit initiatief de waardering voor coverbands ook in België en Luxemburg toeneemt: "Coverbands waren tot enkele jaren terug in Nederland ook ondergewaardeerd. Maar de beste muzikanten spelen ook in coverbands. Als beroepsmuzikant probeer je altijd met eigen werk te scoren, maar om voldoende podiumuren te maken, voor de muzikale ontwikkeling en om inkomsten te genereren, speelt iedereen ook in coverbands."

Eigen inbreng

Hoewel het om covers gaat, staat creativiteit tijdens de wedstrijd centraal. "We stimuleren de deelnemers om bestaande liedjes muzikaal naar zich toe te trekken, zodat elk nummer een eigen identiteit krijgt zonder de herkenbaarheid te verliezen", legt organisator Van den Borne uit. "Zo komen ze authentieker en dus boeiender over bij de concertgangers. Stemtechniek, zuiverheid, samenspel, individuele kwaliteiten, entertainment, alles is van belang. Om het niveau op te krikken krijgen de bandleden tijdens de repetities ook tips van de organisatoren." Maar niet alleen de vakjury heeft een stem: "Het komt erop aan ook zo veel mogelijk fans mee te brengen, want de stem van het publiek telt mee voor de publiekscategorie", onderstreept Van den Borne. "Elke groep speelt live en krijgt een half uur om zich te bewijzen voor een volle zaal."

"Naast één ballade is de keuze van de covers volledig vrij", zegt Van den Borne. "Wijzelf kiezen wel bewust voor een brede mix aan stijlen, zeker in het begin." Inschrijvingen voor België en Luxemburg lopen nog tot 1 augustus. "We hebben al massa's kandidaten, vooral rock-'n-rollers. Maar we willen zo breed mogelijk en echt met goede bands naar voor komen", benadrukt Van den Borne.

Meer info op: www.theclashofthecoverbands.com

© 2011 - StampMedia - Ellen Kil


Dit artikel werd gepubliceerd op www.cobra.be op 21/07/2011.