© Pexels / Pixabay

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) roept een ‘excellentiefonds’ in het leven, dat middelbare scholieren extra uitdaging moet bieden en ambitie in het onderwijs moet stimuleren. Daarbij is er bijzondere aandacht voor het technisch en beroepsonderwijs. “Ambitie en competitie zijn geen vieze woorden”, zegt Weyts.

Voor de oprichting van een nieuw ‘excellentiefonds’ voor het secundair onderwijs zal 1,5 miljoen euro vrijgemaakt worden. Het fonds komt er op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en kan aangesproken worden voor een brede waaier aan projecten. De bedoeling is om bestaande initiatieven verder uit te breiden en tegelijk ook nieuwe prestigeprojecten te lanceren. Het gaat dan vooral om olympiades en wedstrijden tussen scholen.

“Die klemtoon op competitie is broodnodig”, zegt de minister. “In het verleden lag de focus vaak op een gelijkheidsstreven en jammer genoeg ging dat soms ten koste van de even belangrijke focus op excelleren en ambitie. Een prestigieuze wedstrijd kan net het beste uit onze leerlingen halen”

Technische profielen

Vlaanderen is vandaag al een groot aantal wedstrijden en olympiades rijk, maar die zijn veelal versnipperd en hoofdzakelijk gericht op het ASO. Op die manier zouden leerlingen met een meer technisch profiel uit de boot vallen. Dat terwijl de vraag naar excellentie in deze sectoren juist alleen maar toeneemt. Het fonds stelt zich dan ook als doel het TSO en BSO een meer ambitieuze uitstraling te geven, en de positieve keuze voor een praktijkgerichte studierichting aan te moedigen.

Zo wordt er onder meer nagedacht over een Lage Landencompetitie, waarin technische en beroepsscholen uit Vlaanderen en Nederland zich met elkaar kunnen meten. “Ambitie en competitie zijn geen vieze woorden” voegt Weyts nog toe. “Excelleren moet aangemoedigd en beloond worden. Het excellentiefonds kiest voor ambitie, voor onze uitblinkers en voor het volledige potentieel dat in onze leerlingen zit”

Scholen, beroepsfederaties, bedrijven en andere organisaties die een voorstel tot financiering willen indienen, kunnen dat nog tot 21 mei.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, en speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen. 

Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 05/04/2023.

vorige volgende