'Nuff Said, het is ondertussen een begrip geworden in de wandelgangen van het cultuurentrum Berchem. Sinds januari 2008 komen hier één vrijdag per maand mensen van verschillende slag genieten van een afwisselende avond. Livemuziek, comedy, video en zelfs spoken word vullen mekaar vlot aan. Mourad Bekkour van Moussem , het kunstencentrum dat ‘Nuff Said organiseert, vertelt.

Kristien Hemmerechts, Vitalski, Philippe Geubels, Joke Van Leeuwen en andere bekende en minder bekende artiesten kwamen al hun ding doen in de foyer van het ccBe . “Een podium zorgt voor afstand en dat is wat we net willen vermijden met dit project. De foyer zorgt voor gezelligheid en intimiteit. Net wat we zoeken.” Ook Sfinks, een festival dat een mix van muziek, circus, theater en film aanbiedt, kreeg ‘Nuff Said afgelopen zomer over de vloer. In een interview met Indymedia zei organisator Mourad nog dat ze geen comedians zouden boeken die alleen humor over kaka en pipi brengen. Dit liep echter even anders op Sfinks . “De eerste tien minuten van onze comedyact gingen alleen maar over ‘foefen’. Het enige wat ik kon doen was stilletjes hopen op een ander soort humor, die gelukkig daarna ook kwam” vertelt Mourad lachend.

Vervolg op eerste seizoen

‘Nuff Said is niet van plan om het hierbij te laten. Het tweede seizoen belooft nieuwe namen, zowel bij de artiesten als bij de vaste ploeg medewerkers.
“Tom Lanoye is een van onze aanwinsten voor een volgende editie. We laten hem zijn ding doen maar het is ook de bedoeling om eerst een inleidend interview af te nemen. Simpel en luchtig, om de mensen een idee te geven over wat de artiest die avond van plan is.” aldus Mourad. “Latif, Antwerpenaar met Marokkaanse roots en winnaar van de 123 Comedy Award dit jaar, wordt onze nieuwe MC. En Brazzaville tenslotte, dat al sinds het begin van het project voor de muziek zorgt, brengt vanaf oktober elke editie een gastmuzikant mee.”

Publiek

Het publiek dat ‘Nuff Said aantrekt, is divers. “Zo hebben we een vaste groep mensen die bijna elke editie terugkomt. Voor hen maakt het niet uit wie er optreedt. Er zijn echter ook mensen die speciaal voor een bepaalde columnist of komiek komen. Een artiest neemt altijd wel z’n eigen publiek mee.”

Abdelstraat

Elke editie van ‘Nuff Said wordt er naast de muziek en comedy ook een filmpje getoond. Het filmpje ‘Abdelstraat’ is wellicht een van de bekendste filmpjes die de ploeg van ‘Nuff Said draaide. Een Marokkaan vraagt aan voorbijgangers of ze ermee akkoord zouden gaan als de Abijstraat veranderd zou worden in de ‘Abdelstraat’. Het hilarische filmpje werd al meer dan 57 000 keer bekeken op YouTube en de reacties zijn verdeeld. De meeste mensen komen amper bij van het lachen nadat ze het gezien hebben, maar er zijn er ook die het anders opvatten. “Reacties als ‘vuile makak’ laat ik niet verschijnen omdat die gewoon geen nut hebben.”

© 2008 – StampMedia - Sien Wollaert